latinica  ћирилица
26/06/2022 |  15:47 ⇒ 27/06/2022 | 07:28 | Autor: SRNA

Patrijarh Porfirije u Tuzli: Treba da čuvate jedni druge (VIDEO)

Kulturno-zabavnim programom i trpezom ljubavi danas je završeno dvodnevno obilježavanje 140 godina od osveštanja Sabornog hrama Uspenja Presvete Bogorodice u Tuzli, kojem je prisustvovao Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije.
Saborni hram Uspenja Presvete Bogorodice u Tuzli - Foto: SRNA
Saborni hram Uspenja Presvete Bogorodice u TuzliFoto: SRNA

Patrijarh Porfirije služio je jutros Svetu arhijerejsku liturgiju u Sabornom hramu, nakon koje je poručio pripadnicima svih vjera u Tuzli da su potrebni jedni drugima i da treba da čuvaju jedni druge jer su vijekovima zajedno.

- Ne treba sebi da dozvolimo da nam drugi govore kako treba da živimo, ili bolje reći da nam drugi nameću svoje koncepte i da nam kažu ko je naš najbliži - rekao je patrijarh Porfirije.

Patrijarh srpski je rekao da ima apel i za braću muslimane i braću katolike, kao i narode pripadnike drugih vjera.

- Mi imamo iskustvo zajedničkog života, nosimo i rane koje smo nanosili i zadavali jedni drugima, ali znamo da su te rane bol. Ta bol je podsticaj, pokretač i nauk da smo potrebni jedni drugima i da treba da čuvamo jedni druge - istakao je patrijarh srpski Porfirije.

On je naglasio da svi mi bolje, nego što nam bilo ko drugi može reći, znamo šta znači biti zajedno, jer smo vjekovima zajedno.

Patrijarh je liturgiji služio sa arhijerejima, uz sasluženje sveštenstva i monaštva, te u prisustvu mnogobrojnog vjernog naroda sa područja Eparhije zvorničko-tuzlanske i šire koji su doputovali vlastitim vozilima, dok je 50 autobusa organizovano prevezlo vjernike iz više mjesta Republike Srpske.

Njegova svetost doputovao je juče u dvodnevnu posjetu Eparhiji zvorničko-tuzlanskoj, a svečani doček mu je organizovan ispred Sabornog hrama u Tuzli, gdje je potom služena doksologija.

Povodom 140 godina od osveštanja Sabornog hrama u tuzlanskom Narodnom pozorištu održana je svečana akademija na kojoj je govorio Njegovo preosveštenstvo episkop zvoričko-tuzlanski Fotije.

Njegova svetost Porfirije, kako je predviđeno, danas iz Tuzle odlazi u Beograd.