latinica  ћирилица
26/06/2022 |  18:28 ⇒ 27/06/2022 | 08:27 | Autor: RTRS

Proboj Koridora - simbol herojske borbe za slobodu i opstanak (FOTO/VIDEO)

Na Dugoj Njivi kod Modriče obilježeno je 30 godina od vojne akcije "Proboja koridora".
Milorad Dodik i Željka Cvijanović - Foto: RTRS
Milorad Dodik i Željka CvijanovićFoto: RTRS

Spajanjem sa Srbijom prekinuta je 42 dana duga blokada zapadnog dijela Republike Srpske i Republike Srpske Krajine u kojoj je zbog nedostatka kiseonika u banjalučkom porodilištu preminulo 12 tek rođenih beba.

U ovoj operaciji poginula su 273 pripadnika Vojske Republike Srpske, 70 pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova Srpske i 70 boraca Vojske Republike Srpske Krajine.

Da nije bilo proboja koridora, veliko je pitanje da li bi danas postojala Republika Srpska, rekao je srpski član Predsjedništva Milorad Dodik.

Zbog toga, istakla je predsjedica Republike Srpske Željka Cvijanović, dužnost svih nas jeste da odlučno branimo ono za šta su se izborili najbolji među nama.

      View this post on Instagram

A post shared by Željka Cvijanović (@zeljka.cvijanovic)

Bili smo potpuno okruženi i bez izlaza ,prisjeća se tih ratnih dana bivši borac Јovan Mitrović iz Garevca. Kaže da ga je vijest o proboju koridora zatekla na položajima u Miloševcu, a danas, kako vrijeme odmiče, sve više shvaća kakav podvig su napravili.

- Vijest o proboju koridora, mi smo o tome sanjali ali kad se to desilo to je bio jedan nevjerovatan čin - kaže Јovan Mitrović, bivši borac Posavske brigade.

- Bilo je strašno, mrtvih, ranjenih, najgore je to bilo, kolega pored tebe pogine - dodaje Sreto Mićić, bivši borac Trebavske brigade.

Bivši borac VRS Nikola Savić naveo je da su se vojnici, čak i oni koji su bili u pozadinskim jedinicama, ljutili što ne idu u proboj koridora, jer je toliki bio značaj, kako kaže, tih trenutaka i te borbe.

Da će koridor biti probijen nijednog trenutka nije sumnjao ni general Boško Kelečević. Kaže motiv je bio Republika Srpska za koju su bili spremni i život da daju.

- Nisam sumnjao u uspjeh kada znam s kojim borcima ratujem, kojim borcima probijam koridor - naveo je Kelečević.

Proboj koridora s pravom je nazvan koridor života, kaže srpski član Predsjedništva Milorad Dodik .Velike sile su već tada odredile ko je krivac i zatvorile koridore, odsjekle Republiku Srpsku i RSK.

Smrt 12 beba u Banjaluci zbog nedostatka kiseonika prelomni je trenutak kada VRS sa generalima Talićem,Simićem, Kelečevićem i ostalima, donosi odluku da se probije koridor i spoji Srpsku sa Srbijom.

- Da nije bilo ovog koridora veliko je pitanje da li bi postojala Republika Srpska, zato je veoma važna poveznica između stvaranja Srpske i ove istorijski važne pobjede - naveo je Milorad Dodik.

U proboju koridora stradao je 431 borac, a više od 1.500 je ranjeno.

Zbog toga je,kaže predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović, dužnost svih nas da odlučno branimo ono za šta su se izborili najbolji među nama.

- Da i u ovim izazovnim vremenima složno stanemo iza najvažnijih nacionalnih interesa i jasno podvučemo zajedničke crvene linije, naše crvene linije ispod kojih nikada nećemo ići bez obzira koliko su snažni pritisci i napadi s kojima se svakodnevno suočavamo - istakla je predsjednica Srpske.

- Tamo gdje nismo imali svoju državu i državnost nismo imali ni slobodu, apsolutno ne bih želio nikada više u situacijiu da probijamo koridore - naveo je Duško Milunović, ministar rada i boračko-invalidske zaštite.

Republika Srpska je dokaz da smo je sačuvali i u miru uprkos svakodnevnim pritiscima, kaže Dodik.

Srpska čeka novo vrijeme koje neumitno dolazi i u kome mora da se snađe i donosi teške i važne odluke.

Srpska je važan faktor i zato stalno navaljuju i žele da je umanje i traže među nama one sa kojima bi to uradili, rekao je Dodik.

- Pa ona iz Britanije kaže, mi smo došli ovdje i dugo ćemo ostati, a ja pitam na sjednici Predsjedništva BiH, a ko je tebe zvao ovdje, ona ne zna da odgovori, okreće glavu, možeš da okrećeš glavu koliko hoćeš ali važno je da čuješ - poručio je Dodik.

Kaže da se na pomen Rusa mnogima diže kosa na glavi,ali dodaje da nam Rusi nikada nisu nanijeli nijedno zlo.

Podsjetio je na Putinovu izjavu koji je rekao da Rusija ne napušta prijatelje.

U Srpsku se,kaže Dodik, mora vjerovati ma koliko kome bilo teško, jer jedina ima potencijal da zaštiti Srbe na ovim prostorima.

Zbog toga je moramo stalno graditi i razvijati, a jedan od važnih projekata je autoput Banjaluka - Beograd.

- Taj autoput će biti posvećen proboju koridora, taj put 9. januar, kako smo ga nazvali biće završen u narednih četiri, pet godina, u narednih mjesec dana krenućem o s jednom dionicom, to je od Rače - pojasnio je Dodik.

Vojna operacija "Koridor 92" trajala je od 14. do 28. juna na području Posavine i omogućila je spajanje zapadnih dijelova Srpske i Republike Srpske Krajine sa ostatkom Srpske i Srbijom.

Borcima koji su živote dali za slobodu i Republike Srpske služen je parastos a na spomen - obilježje na Dugoj Njivi položeni vijenci.