latinica  ћирилица
27/06/2022 |  07:50 ⇒ 08:20 | Autor: SRNA

Koncert pjevačke grupe "Kamenički biseri"

Pjevačka grupa "Kamenički biseri" iz Kosovske Kamenice, u čijem su sastavu djeca sa Kosova i Metohije koja borave u Trebinju, priredila je "Vidovdanski koncert" u bašti pod platanima.
Trebinje - Pjevačka grupa "Kamenički biseri" - Foto: SRNA
Trebinje - Pjevačka grupa "Kamenički biseri"Foto: SRNA

Predsjednik Odbora za pomoć Srbima na Kosovu i Metohiji Milorad Arlov rekao je novinarima da je u Republiku Srpsku, u 13 gradova došlo 461 dijete sa područja Kosmeta.

On je izrazio zahvalnost gradu Trebinju, gradonačelniku, porodicama i školama što već godinama učestvuju u najvećem projektu spajanja srpske djece Republike Srpske i Kosmeta.

- Ova grupa je večeras donijeli duh Kosova i Metohije u Trebinje i hvala Republici Srpskoj što je ugostila ovoliko mališana - poručio je Arlov.

Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić istakao je da se više Trebinjaca prijavilo da prihvate djecu sa Kosmeta, nego što je došlo djece, navodeći da su Trebinjci i Hercegovci prepoznatljivi po humanosti.

On je najavio da će ovaj projekat i u budućnosti imati podršku grada.

Rukovodilac pjevačke grupe "Kamenički biseri" Јadranka Vasić rekla je da u Kamenici ima malo djece, ali da su djeca i roditelji željni da promovišu srpsku tradiciju Kosova i Metohije kroz pjesmu, igru, očuvanju starih zanata, mnogih radionica i narodne nošnje koja potiče iz kraja u kome žive.

Grupa "Kamenički biseri" formirana je u decembru prošle godine i rade u teškim uslovima u Kosovskoj Kamenici, a čine je djeca uzrasta od 12 do 16 godina.

Neke od pjesama koje su sinoć izveli bile su pjesme kosovskog ciklusa, ali i neke numere novijeg datuma.