latinica  ћирилица
27/06/2022 |  08:14 ⇒ 12:32 | Autor: SRNA

U Beču predstavljanje argumenata o Trgovskoj gori

Predstavnici BiH danas će na sastanku u sjedištu Međunarodne agencije za nuklearnu energiju u Beču prezentovati stavove o namjerama Hrvatske da na Trgovskoj gori, u blizini granice, skladišti radioaktivni otpad i istrošeno nuklearno gorivo iz Nuklearne elektrane "Krško", te iznijeti argumente zbog kojih je ta ideja neprihvatljiva.
Trgovska gora - Foto: RTRS
Trgovska goraFoto: RTRS

Predsjedavajući Ekspertskog tima za praćenje aktivnosti u vezi sa skladištenjem radioaktivnog otpada i istrošenog nuklearnog goriva na Trgovskoj gori Emir Dizdarević rekao je Srni da je riječ o preglednom sastanku sa fokusom na Zajedničku konvenciju sigurnog zbrinjavanja potrošenog goriva i radioaktivnog otpada na koju je potpis stavilo gotovo 90 država, a na spisku su i BiH i Hrvatska.

On kaže da će predstaviti probleme i sumnje koje imaju u vezi sa radovima na hrvatskoj strani.

Dizdarević je rekao da su u pripremi za ovaj pregledni sastanak, koji se održava svake tri godine, Hrvatskoj postavili 11 pitanja na koja su dobili odgovore.

- Sa četiri odgovora nismo zadovoljni i potenciraćemo da se razjasne na plenarnim sjednicama u Beči. Iskazaćemo zabrinutost i iznijeti stav BiH, posebno lokalne zajednice koja je najbliža - Novog Grada - rekao je Dizadrević, koji je zamjenik direktora Regulatore agencije za radijacijsku i nuklearnu sigurnost BiH.

On kaže da bi delegacija BiH trebalo da se sastane i sa predstavnicima Evropske zajednice za atomsku energiju - Euratom koji prate sastanak.

- Naš stav je da je najrealnije i najobjektivnije rješenje da se radioaktivni otpad odlaže na mjestu nastajanja - rekao je Dizdarević.

On je najavio da će nakon ovog sastanka u drugoj polovini jula članovi Ekspertskog tima ponovo posjetiti Čerkezovac u opštini Dvor, lokaciju na kojoj je planirano skladištenje, a potom i odlaganje radioaktivnog otpada.

Dizdarević je rekao da Fond za finansiranje razgradnje Nuklearne elektrane "Krško" nastavlja sa aktivnostima uspostavljanja Centra za zbrinjavanje radioaktivnog otpada na lokaciji Trgovska gora, te da Hrvatska u ovom trenutku nema ni političku odluku, ni soluciju da na drugi način riješi ovaj problem.

Na sajtu Međunarodne agencije za nuklearnu energiju objavljeno je da će danas u Beču biti održan virtuelni tehnički sastanak za reviziju i okončanje publikacije Agencije o finansiranju nuklearnih elektrana na tržištima u razvoju.

Hrvatska planira da polovinu radioaktivnog otpada iz Nuklearne elektrane "Krško" skladišti na lokaciji Trgovska gora, na samoj granici sa BiH. Na toj lokaciji planirana je i izgradnja Centra za zbrinjavanje radioaktivnog otpada.

Stav svih strana u BiH je da je lokacija bivše kasane "Čerkezovac" na Trgovskoj gori nedopustiva jer se nalazi uz samu granicu i u slivu rijeke Une, koja je zaštićeno područje, a poseban akcenat je na činjenici da bi, odlaganjem tog radioaktivnog otpada i istrošenog nuklearnog goriva, bilo ugroženo zdravlje oko 250.000 stanovnika.