latinica  ћирилица
27/06/2022 |  09:51 ⇒ 11:55 | Autor: RTRS

Čubrilović čestitao slavu Trećem pješadijskom puku

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović čestitao je danas krsnu slavu Vojske Republike Srpske – Vidovdan komandantu Trećeg pješadijskog Republika Srpska puka Oružanih snaga BiH i svim vojnicima, oficirima i pripadnicima te jedinice.
Nedeljko Čubrilović - Foto: RTRS
Nedeljko ČubrilovićFoto: RTRS

- Na veliki praznik Vidovdan, jedan od najvažnijih datuma u našoj istoriji, koji svjedoči o velikom stradanju, ali i hrabrosti, ponosu i slobodarskom duhu srpskog naroda, proslavljamo krsnu slavu naše vojske koja je najzaslužnija za odbranu Republike Srpske - navodi se u čestitki.

Čubrilović je poručio da je obaveza svih da i dalje baštine tradiciju hrabre Vojske Republike Srpske, koja je branila i odbranila pravo na život i slobodu našeg naroda.

- Želim vam da svaki naredni Vidovdan proslavljate u još boljoj, snažnijoj i prosperitetnijoj Republici Srpskoj. Srećna vam krsna slava! - istakao je Čubrilović.

Vojska Republike Srpske formirana je 12. maja 1992. godine i za svoju Krsnu slavu uzela je Vidovdan, praznik posvećen Svetom knezu Lazaru i junacima izginulim u Kosovskom boju koji se dogodio na Vidovdan 1389. godine.

Reformom sistema odbrane u BiH u okviru zajedničkih Oružanih snaga formiran je Treći pješadijski /Republika Srpska/ puk koji baštini tradiciju Vojske Republike Srpske.