latinica  ћирилица
27/06/2022 |  11:14 ⇒ 11:26 | Autor: SRNA

Utvrđena usklađenost sa Ustavom BiH na prijedlog Zakona o budžetu

Ustavnopravna komisija Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH utvrdila je na današnjoj sjednici usklađenost sa Ustavom BiH i pravnim sistemom BiH za Prijedlog zakona o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za ovu godinu, čiji je predlagač Predsjedništvo BiH.
Ustavnopravna komisija Predstavničkog doma Parlamentrane skupštine BiH - Foto: SRNA
Ustavnopravna komisija Predstavničkog doma Parlamentrane skupštine BiHFoto: SRNA

Članovi Ustavnopravne komisije nisu utvrdili usklađenost sa Ustavom BiH i pravnim sistemom BiH, niti su podržali principe Prijedloga amandmana dva na Ustav BiH, čiji je predlagač poslanik DŽenan Đonlagić, saopšteno je iz parlamenta.

Komisija nije utvrdila usklađenost sa Ustavom BiH i pravnim sistemom BiH, ali je podržala principe Prijedloga zakona o izmjenama i dopuni Izbornog zakona BiH, čiji je predlagač poslanik Nenad Nešić.

Komisija nije podržala, u drugoj komisijskoj fazi, Prijedlog zakona o izmjenama Izbornog zakona BiH, čiji su predlagači poslanici Nermin Nikšić, Saša Magazinović, Nada Mladina i Zukan Helez.

Nije utvrđena usaglašenost sa Ustavom BiH i pravnim sistemom BiH, niti su podržani principi Prijedloga zakona o upisu pripadnosti konstitutivnom narodu, nacionalnoj manjini i ostalim u BiH, čiji je predlagač poslanik Nikola Lovrinović.

Ustavnopravna komisija Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH primila je k znanju informaciju o radu Tužilaštva BiH za 2021. godinu.

Sa dnevnog reda sjednice Komisije, zbog odsustva predlagača, skinut je godišnji izvještaj o radu Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH za 2021. godinu.