latinica  ћирилица
27/06/2022 |  11:27 ⇒ 12:20 | Autor: SRNA

Sjednica Predstavničkog doma, na dnevnom redu budžet i Izborni zakon

U Sarajevu je i toku sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH na čijem dnevnom redu je Prijedlog zakona o Budžetu institucija i međunarodnih obaveza BiH za 2022. godinu.
Predstavnički dom PS BiH - Foto: RTRS
Predstavnički dom PS BiHFoto: RTRS

U Prijedlogu zakona o Budžetu institucija i međunarodnih obaveza BiH za 2022. godinu, koji će se pred poslanicima naći u prvom čitanju, navedeno je da ukupni prihodi, primici i finansiranje institucija BiH u ovoj godini iznose 1.073.600.000 KM, dok servisiranje spoljnog duga BiH iznosi 819.189.119 KM.

Dnevnim redom je predviđeno da poslanici, u drugom čitanju, razmatraju prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH, čiji su predlagači poslanici SDP-a, a koji predviđa spuštanje izbornog praga na stranačkoj listi sa sadašnjih 20 na 10 odsto.

Predlagači su poslanici Nermin Nikšić, Saša Magazinović, Nada Mladina i Zukan Helez.

Pred poslanicima će se, u prvom čitanju, naći i prijedlog izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH poslanika Nenada Nešića, koji predviđa da mandat nakon izbora pripada stranci, a ne kandidatu.

Koligijum Predstavničkog doma u proširenom sastavu dopunio je, danas prije sjednice dnevni red imenovanjem direktora i dva zamjenika direktora Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije.

Poslanici bi trebalo da razmatarju i nekoliko poslaničkih inicijativa, među kojima je i inicijativa poslanika Mirjane Marinković Lepić kojom se nalaže Ministarstvu civilnih poslova u Savjetu ministara da, u roku od 90 dana, koriguje cijenu takse koja se plaća prilikom odricanja od državljanstva BiH, te je uskladi sa taksama država u regionu.

Na dnevnom redu je i Godišnji izvještaj Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH za 2021. godinu, te izvještaj komisije Kolegijuma o nastojanju za postizanje saglasnosti o zahtjevu poslanika Denisa Zvizdića da se Prijedlog zakona o dopuni Zakona o platama i naknadama u institucijama BiH razmatra po hitnom postupku.