latinica  ћирилица
27/06/2022 |  11:49 ⇒ 11:53 | Autor: RTRS

PU Banjaluka uputila apel: Zaštitimo svoju imovinu

Policijska uprava Banjaluka apeluje na građane da, obzirom da je ljetni period i da je počela sezona godišnjih odmora, posebnu pažnju posvete zaštiti svoje imovine prilikom izlaska iz svojih domova, te odlaska na duža putovanja i na taj način spriječe da njihova imovina bude meta izvršilaca krivičnih djela, navodi se u saopštenju.
Ministarstvo unutrašnjih poslova, PU Banjaluka - Foto: RTRS
Ministarstvo unutrašnjih poslova, PU BanjalukaFoto: RTRS

- U cilju adekvatnije zaštite imovine savjetujemo građanima da uvijek zaključavaju ulazna vrata i da zatvoraju prozore ili balkonska vrata, bez obzira na to koliko su odsutni iz doma. Takođe, preporučljivo je da se u skladu sa mogućnostima, pored glavne brave na ulaznim vratima, ugradi i dodatna, odnosno pomoćna brava, te tehnički sistemi zaštite (osvjetljenje objekata sa senzorima pokreta, alarm, video nadzor i sl.) - kažu iz PU Banjaluka.

Kako navode iz PU B anjaluka, ključ od ulaznih vrata nikada ne treba ostavljati ispod otirača ili u predmetima koji se nalaze ispred vrata, jer to su za većinu uobičajena mjesta, što je poznato i potencijalnim izvršiocima. Takođe, poželjno je da za vrijeme dužeg odsustva, u domovima ne ostavljaju novac, nakit i druge dragocjenosti, već iste ponesu sa sobom ili povjere na čuvanje.

Pored navedenog, prilikom napuštanja doma na duže vrijeme, građanima savjetujemo da o tome obavjeste komšije ili rodbinu, koji će izvršiti obilazak njihovih stambenih jedinica, te da na društvenim mrežama ne objavljuju fotografije niti slične informacije, koje potvrđuju da su trenutno odsutni van mjesta prebivališta, odnosno na godišnjem odmoru.

- Takođe, apelujemo na građane da u slučaju uočavanja neuobičajenih dešavanja, kretanja nepoznatih lica, posebno oko objekata čiji su vlasnici odsutni, pozovu besplatan servisni broj ''122'' ili uočeno prijave najbližoj policijskoj stanici, kako bi se efikasnim djelovanjem, na vrijeme spriječilo izvršenje krivičnih djela i postiglo eventualno hvatanje izvršioca - ističu u saopštenju.

Policijska uprava Banjaluka provodi planirane preventine mjere na sprečavanju vršenja imovinskih krivičnih djela, a građani se pozivaju da preduzmu odgovarajuće mjere u cilju zaštite lične imovine, te na aktivno učešće, pružanjem bezbjednosno interesantnih i korisnih informacija, u cilju očuvanja stabilnog stanja bezbjednosti i jačanja povjerenja međusobnog odnosa građani - policija.