latinica  ћирилица
27/06/2022 |  12:07 ⇒ 12:08 | Autor: RTRS

Ističe rok za uplatu prve rate poreza na nepokretnosti

Poreska uprava Republike Srpske pozvala je sve poreske obveznike poreza na nepokretnosti da izmire prvu ratu svoje obaveze po poreskom računu za 2022. godinu, kao i eventualno još uvijek neizmirene iznose po osnovu poreza na nepokretnosti iz prethodnih godina.
Poreska uprava - Foto: RTRS
Poreska upravaFoto: RTRS

- Naime, propisani rok za uplatu prve rate je najkasnije do 30. juna 2022. godine. S tim u vezi, naglašavamo da će svim vlasnicima nepokretnosti u Republici Srpskoj koji nisu platili dospjele obaveze poreza na nepokretnosti, iznos biti uvećan za troškove postupka prinudne naplate i kamate - saopšteno je iz Poreske uprave.

Pored toga, Poreska uprava Republike Srpske poziva i sve one koji još uvijek nisu prijavili svoju nepokretnu imovinu, da to učine odmah, jer će neprijavljene nepokretnosti koje identifikuje Poreska uprava biti prijavljene po službenoj dužnosti, a vlasnicima uručeni poreski računi sa obračunatim kamatama i novčanom kaznom u iznosu od 500 KM do 1.500 KM za fizička lica, te od 1.000 KM do 3.000 KM za pravna lica, po neprijavljenoj nepokretnosti.

- Naglašavamo da će Poreska uprava Republike Srpske odmah po isteku zakonski propisanog roka za plaćanje ove obaveze intenzivirati aktivnosti na prinudnoj naplati ovog prihoda lokalnih zajednica, koristeći sve zakonski raspoložive mjere, od blokada računa, pljenidbe pokretne imovine do upisa hipoteka na nepokretnu imovinu, kao krajnje mjere naplate ove poreske obaveze - dodaje se u saopštenju.

Prema raspoloživim podacima, Poreska uprava Republike Srpske je u prvih pet mjeseci ove godine po osnovu poreza na nepokretnosti prikupila 7,6 miliona KM, što je za oko 720.000 KM više u odnosu na uporedni period prošle godine.