latinica  ћирилица
27/06/2022 |  12:19 ⇒ 15:45 | Autor: SRNA

Novaković Bursać: SNSD za ukidanje akciza, ali kada budemo sigurni da će doći do sniženja cijena

Šef Kluba poslanika SNSD u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Snježana Novaković Bursać izjavila je danas da se SNSD i njegovi predstavnici u parlamentu BiH ponašaju odgovorno kada je riječ o inicijativama za sniženje nameta na gorivo.
Zajedničke institucije BiH - Foto: RTRS
Zajedničke institucije BiHFoto: RTRS

- SNSD ne opstruiše donošenje zakona, ali je evidentno da opozicioni poslanici u predizborno vrijeme pokreću ove inicijative - rekla je Bursaćeva.

Ona je istakla da je SNSD za ukidanje akciza, ali tek kad bude sigurno da će to dovesti do sniženja cijena na gorivo i postići efekat na privredu i građane.

- Šta ako ne dođe do smanjenja, šta smo onda uradili - rekla je Bursaćeva i dodala da je problematično privremeno uvođenje mjera.

Navodeći da će predstavnici ove stranke u Parlamentarnoj skupštini BiH ispoštovati odluku Narodne skupštine Republike Srpske u vezi sa smanjenjem akciza, ona je konstatovala da je globalna situacija takva da niko ne može da pretpostavi kakvo će biti stanje na tržištu naftom.

- SNSD se namjerava i dalje odgovorno ponašati prema javnim finansijama, da održimo stabilnost finansijskog sistema - rekla je Bursaćeva i podsjetila da Vlada Republike Srpske interveniše direktno prema privredi i građanima gdje je to potrebno.

Poslanici PDP-a Branislav Borenović i SDP-a Saša Magazinović zatražili su da Predstavnički dom danas uputi apel Domu naroda Parlamentarne skupštine da hitno i bez odgađanja usvoji izmjene Zakona o akcizama kojima se predviđa šestomjesečna suspenzija akciza na gorivo.

Oni podsjećaju da je Predstavnički dom ovu izmjenu zakona usvojio još 9. marta i navode da bi rezultat suspenzije akciza bilo jeftinije gorivo na benzinskim pumpama do pola KM.

Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Denis Zvizdić traži da se u dnevni red uvrsti i inicijativa da Savjet ministara u što kraćem vremenu privremeno suspenduje carinske stope na gorivo.

Prema Zvizdićevim riječima, primjena odluke o suspenziji carinskih stopa mogla bi početi već od jula, što bi za posljedicu imalo sniženje cijena goriva, a potom i namirnica.

Nijedan od ova dva prijedloga dopune dnevnog reda nije usvojen jer nije bilo entitetske većine, te će se o njima naknadno izjasniti Kolegijum Predstavničkog doma.