latinica  ћирилица
27/06/2022 |  12:31 ⇒ 12:32 | Autor: SRNA

Lazić: VRS odbranila Srpsku i sačuvala srpski narod

Predsjednik Republičke organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila Veljko Lazić izjavio je da je Vojska Republike Srpske odbranila Srpsku i sačuvala srpski narod na njegovim vjekovnim ognjištima i da se nikada ne smije zaboraviti koliku su žrtvu za Republiku dali borci.
Veljko Lazić - Foto: SRNA
Veljko LazićFoto: SRNA

- Nikada ne smijemo zaboraviti koliku su žrtvu za Republiku Srpsku dali naši poginuli borci, ranjeni i invalidi, a mlade generacije moraju da čuvaju trajnu uspomenu i sjećanje na VRS, jer se na taj način čuva Republika Srpska - rekao je Lazić Srni, povodom obilježavanja Vidovdana - krsne slave VRS.

On je napomenuo da Republika Srpska još potražuje 1.652 nestala lica srpske nacionalnosti, dok se u tri spomen-kosturnice u Srpskoj u Banjaluci, Nevesinju i Istočnom Sarajevu nalazi 657 ekshumiranih i neidentifikovanih posmrtnih ostataka.

Vojska Republike Srpske formirana je 12. maja 1992. godine i za svoju krsnu slavu uzela je Vidovdan, praznik posvećen Svetom knezu Lazaru i junacima izginulim u Kosovskom boju koji se dogodio na ovaj dan 1389. godine.

Reformom sistema odbrane u BiH u okviru zajedničkih Oružanih snaga formiran je Treći pješadijski /Republika Srpska/ puk koji baštini tradiciju Vojske Republike Srpske.