latinica  ћирилица
27/06/2022 |  12:49 ⇒ 20:20 | Autor: RTRS

Banjaluka: Nema dogovora, obustava javnog prevoza od 1. jula sve izvjesnija (VIDEO)

U Gradskoj upravi u Banjaluci danas je održan sastanak na kojoj je razmatrano pitanje javnog prevoza u Banjaluci.
Stanivuković sa prevoznicima - Foto: RTRS
Stanivuković sa prevoznicimaFoto: RTRS

- S obzirom da skupštinska većina nije bila tu, usaglašenja nije bilo - rekao je nakon sastanka gradonačelnik Draško Stanovuković.

Istakao je da grad ne može da preuzme sav teret na sebe.

- Predstavnici SNSD-a, Ujedinjene Srpske i Socijalističke partije nisu došli na sastanak. Ono što SNSD traži, jeste da do kraja godine preuzmemo četiri miliona maraka za finansiranje javnog prevoza - rekao je Stanivuković.

Naveo je da bi u tom slučaju grad morao odustati od ostalih projekata.

Prevoznici ostavljaju prostor Gradskoj upravi da donese rješenje do srijede, a u suprotnom od petka neće biti javnog prevoza.

- Ne bude li rješenja, od 1. jula neće biti javnog gradskog prevoza - izjavio je Dejan Mijić direktor Autoprevoza.

Prevoznici su, tvrdi, voljni da sa privrednicima sklope ugovore o vanlinijskom prevozu kako bi poslodavci osigurali dolazak radnika na posao.

- Uslov da od 1. jula ne dođe do obustave gradskog i prigradskog prevoza je da grad isplati sredstva za jun i da se usvoji novi cjenovnik. Potrebno je, pored toga, izdvojiti sredstva za finansiranje nerentabilnih linija, 15 feninga po kilometru za gradski i 30 feninga za prigradski prevoz - rekao je Mijić.

Ako javni prevoz u Banjaluci bude obustavljen, krivicu snose isključivo gradonačelnik Draško Stanivuković i Gradska uprava, koji ne sprovode usvojene odluke Skupštine grada, saopštio je Gradski odbor SNSD-a.

IZ SNSD-a ističu da budžet grada nikada nije bio veći.

- Ali Stanivuković nije sposoban da napravi listu prioriteta.  Predlaže da građani plaćaju skuplju kartu javnog prevoza kako bi došli do gradskog parka koji bi koštao tri puta više nego subvencija prevoznicima - objavio je GO SNSD Banjaluka na Fejsbuk stranici.

U saopštenju se ističe da Banjaluci ne treba populizam, nego spremnost da se pomogne građanima.