latinica  ћирилица
27/06/2022 |  13:15 | Autor: SRNA

Rogić: Obilježavanje Vidovdana - uspomena na najsvetije što je stvoreno

Obilježavanjem Vidovdana - krsne slave Vojske Republike Srpske čuva se uspomena na junačka djela srpskih boraca i ono najsvetije što je stvoreno – Republika Srpska, poručio je danas predsjednik Predsjedništva Boračke organizacije Republike Srpske Goran Rogić.
Goran Rogić - Foto: RTRS
Goran RogićFoto: RTRS

- Na tom putu 23.801 borac ugradio je svoj život u temelje Republike Srpske - rekao je Rogić Srni povodom obilježavanja Vidovdana, ukazujući na značajan doprinos pripadnika Vojske i MUP-a Republike Srpske u stvaranju Srpske.

On je podsjetio da će krsna slava VRS biti obilježena sutra u manastiru Gomionica kod Banjaluke, kada će biti služena Sveta arhijerejska liturgija i parastos poginulim srpskim borcima od Kosovskog boja do danas, nakon čega će biti nastavljen program proslave.

Rogić je naveo da je danas služen parastos za 57 poginulih pripadnika VRS iz banjalučke mjesne zajednice Ada, dok je juče služen za 66 poginulih boraca VRS iz mjesne zajednice Rosulje, u organizaciji banjalučke Boračke organizacije.

Vojska Republike Srpske formirana je 12. maja 1992. godine i za svoju krsnu slavu uzela je Vidovdan, praznik posvećen Svetom knezu Lazaru i junacima izginulim u Kosovskom boju koji se dogodio na ovaj dan 1389. godine.

Reformom sistema odbrane u BiH u okviru zajedničkih Oružanih snaga formiran je Treći pješadijski /Republika Srpska/ puk koji baštini tradiciju Vojske Republike Srpske.