latinica  ћирилица
27/06/2022 |  13:16 ⇒ 16:03 | Autor: SRNA

Budžet usvojen u prvom čitanju, slijedi amandmanska faza

Poslanici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH podržali su u prvom čitanju prijedlog zakona o budžetu institucija i međunarodnih obaveza BiH za 2022. godinu, a drugo čitanje uslijediće nakon što se Komisija za finansije i budžet izjasni o amandmanima na predloženi budžet.
Predstavnički dom PS BiH - Foto: SRNA
Predstavnički dom PS BiHFoto: SRNA

Za prijedlog zakona o budžetu glasalo je 20 poslanika, četiri su bila protiv i četiri uzdržana.

Ukupni prihodi, primici i finansiranje institucija BiH u 2022. godini iznose 1.073.600.000 KM, dok servisiranje spoljnog duga BiH iznosi 819.189.119 KM.

Prihodi od indirektnih poreza planirani su u iznosu od 865.500.000 KM, dok ukupni rashodi institucija BiH i servisiranje spoljnog duga BiH u budžetu za 2022. godinu iznose 1.892.789.119 KM.

Tokom rasprave o Prijedlogu budžeta, poslanik Mira Pekić rekla je da se budžetom moglo planirati manje sredstava od prihoda.

- Podržavamo povećanje osnovice zaposlenim u zajedničkim institucijama, ali sigurni smo da postoje rezerve kojima bi se mogle povećati trenutne plate, a ne da se odredi ovoliki iznos - rekla je Pekićeva i dodala da je iznenađena time što su u Prijedlogu budžeta kao rizici navedeni slabljenje borbe protiv crnog tržišta duvana i smanjenje stope poreza na dodatnu vrijednost /PDV/.

Poslanik Јasmin Emrić /A-SDA/ rekao je da je zabrinjavajuća situacija u zemlji čije se institucije finansiraju na osnovu odluke o privremenom finansiranju.

- Ko je odgovoran za ovakav nezakonit rad i kako se mogu sankcionisati oni koji rade na nezakonit način i koji sprovode samovolju. Ovo je klasična zloupotreba položaja - rekao je Emrić.

Poslanik Damir Arnaut /Naša stranka/ rekao je da se povećanje plata planirano budžetom najmanje odnosi na one kojima je potrebno.

- Ministarstvu odbrane, vojnicima, koji imaju veoma male plate, njima se povećavaju svega šest odsto. Ministarstvu bezbjednosti, policajcima, samo sedam odsto. Ovaj budžet je dizajniran da ošteti te ljude jer će dobiti za manje od 100 KM veće plate, a imenovani i izabrani zvaničnici dobiće po 400 do 500 KM više - rekao je Arnaut.

Poslanik Zukan Helez konstatovao je da je već pola budžeta potrošeno, s obzirom na to da se o njemu raspravlja tek u junu.

On je pitao zašto se u budžetu nikada ne planiraju sredstva za opremanje Oružanih snaga BiH.

Niko od poslanika se nije prijavio za raspravu o drugom negativnom mišljenju Ustavnopravne komisije za prijedlog amandmana dva na Ustav BiH, čiji je predlagač poslanik DŽenan Đonlagić.

Predlagač je obrazložio da se amandmanom izvršava obaveza ustavno-pravne naravi koja se sastoji u preciznom ustavnom normiranju vlasničkog statusa i prava države u pogledu njene imovine.