latinica  ћирилица
27/06/2022 |  14:21 ⇒ 14:22 | Autor: SRNA

Lovrinović: Upisom etničke pripadnosti spriječiti izborne manipulacije

Poslanik HDZ-a BiH Nikola Lovrinović rekao je da je cilj njegovog prijedloga zakona o upisu pripadnosti konstitutivnom narodu, nacionalnoj manjini i ostalim u BiH da se spriječe izborne krađe i obezbijedi legitimno predstavljanje.
Nikola Lovrinović - Foto: SRNA
Nikola LovrinovićFoto: SRNA

Lovrinović smatra da nije osnovano negativno mišljenje Ustavnopravne komisije na predloženi zakon, navodeći da je on utemeljen u Ustavu BiH, a da je Ustav takav kakav jeste.

- Pripadnost se može, a ne mora upisati. To je izbor - rekao je Lovrinović i objasnio da je njegova namjera bila da se spriječe izborne krađe i manipulacije na osnovu nacionalnog izjašnjavanja radi ostvarivanja prava i benefita pri izboru ili imenovanju na funkciju.

Predlagač zakona uvjeren je da predloženim rješenjima niko nije diskriminisan i da mu namjera nije da se iko obilježi, već da se obezbijedi i legitimno zastupanje u vlasti.

Predrag Kojović iz Naše stranke istakao je da navođenje etničke pripadnosti ne postoji u dokumentima savremenih evropskih zemalja i dodao da najnovija evropska regulativa ide ka elektronskim dokumentima, pri čemu su etničko porijeklo, rasa, pol irelevantni.

- Prijedlog HDZ-a ide u sasvim suprotnom smjeru, ne ka budućnosti, već prošlosti - rekao je Kojović i ocijenio da se njime insistira na produbljivanju razlika u BiH.

U odbranu Lovrinovićevog prijedloga stao je poslanik HDZ-a BiH Predrag Kožul, koji je rekao da je praktičan razlog za ovakav prijedlog to što u praksi postoje lica koja su se u više navrata različito nacionalno izjašnjavala čime su činjene izborne prevare.

Mirjana Marinković Lepić iz Naše stranke, takođe je bila protiv unošenja u lične dokumente etničke pripadnosti, navodeći da je to privatna stvar - kako se ko osjeća.

- A mogu da se osjećam nikako, da se ne izjašnjavam - rekla je ona.

Poslanik SDA Alma Čolo uvjerena je da ne postoji razumno opravdanje za donošenje ovakvog zakona.

Stav da se predloženim zakonom uvodi nova diskriminacija u BiH iznijeli su i SDP-ov Nermin Nikšić, te član Kluba Naše stranke Damir Arnaut.

Prijedlog zakona o upisu pripadnosti konstitutivnom narodu, nacionalnoj manjini i ostalim u BiH dobio je negativno mišljenje Ustavnopravne komisije Predstavničkog doma i Zajedničke komisije za ljudska prava Parlamentarne skupštine BiH.