latinica  ћирилица
27/06/2022 |  14:35 ⇒ 14:52 | Autor: SRNA

Stoltenberg: NATO povećava broj vojnika u visokoj spremnosti na 300.000

Članice NATO-a će tokom samita u Madridu donijeti odluku u vezi sa povećanjem broja snaga visoke spremnosti na više od 300.000, izjavio je generalni sekretar Alijanse Јens Stoltenberg.
Јens Stoltenberg (Foto: EPA/OLIVIER HOSLET) -
Јens Stoltenberg (Foto: EPA/OLIVIER HOSLET)

On je na konferenciji za novinare u pred samit rekao da će se tokom sastanka razgovarati o transformaciji snaga NATO-a za odgovor, javlja RIA Novosti.

- Transformisaćemo snage NATO-a za odgovor i povećati broj jedinica visoke spremnosti na više od 300.000 - istakao je Stoltenberg.

Rojters podsjeća da snage za odgovor trenutno imaju oko 40.000 vojnika.

Stoltenberg je naglasio da će NATO tokom samita promijeniti način izražavanja o Rusiji, koja je u posljednjoj strategiji iz 2010. godine i dalje opisivana kao strateški partner saveza.

- To neće biti slučaj u strateškom konceptu u vezi sa kojim ćemo se saglasiti u Madridu. Očekujem da će saveznici jasno poručiti da Rusija predstavlja direktnu prijetnju našoj bezbjednosti, vrijednostima i međunarodnom poretku zasnovanom na pravilima - naveo je Stoltenberg.

Prema pisanju RIA Novosti, Stoltenberg je najavio da će lideri Alijanse u novom desetogodišnjem strateškom konceptu označiti Rusiju kao "najveću prijetnju kolektivnoj bezbjednosti".

On je dodao da priznavanje Rusije kao bezbjednosne prijetnje NATO-u ne znači odricanje kontakata sa Moskvom, mada dijalog u punom obimu nije moguć.

NAЈAVLjEN DOGOVOR O PAKETIMA POMOĆI PARTNERIMA, UKLjUČUЈUĆI BiH

NATO će se saglasiti u vezi sa novim paketima pomoći partnerima, uključujući BiH, izjavio je  Stoltenberg.

On je na konferenciji za novinare pred sutrašnji samit NATO-a u Madridu rekao da će Alijansa produbiti saradnju sa svojim najbližim partnerima.

- Usvojićemo nove pakete pomoći partnerima Gruziji, BiH, Moldaviji, Mauritaniji i Tunisu - istakao je Stoltenberg.

Stoltenberg je najavio da će Australija, Јapan, Novi Zeland i Јužna Koreja prvi put učestvovati na samitu Alijanse, te da će se učesnicima pridružiti Gruzija i EU.

Prema njegovim riječima, očekuje se napredak u vezi sa zahtjevima Finske i Švedske za učlanjenje u NATO.