latinica  ћирилица
27/06/2022 |  15:45 ⇒ 16:41 | Autor: SRNA

Novaković Bursać: Direktna podrška - najefikasniji odgovor na inflaciju

Šef Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Snježana Novaković Bursać ocijenila je da je direktna podrška privredi i stanovništvu najefikasniji odgovor na inflaciju.
Snježana Novaković Bursać - Foto: RTRS
Snježana Novaković BursaćFoto: RTRS

Bursaćeva je rekla novinarima u pauzi sjednice Predstavničkog doma da je logično da će se opozicione stranke, s obzirom na to da je predizborno vrijeme, zalagati za ukidanje akciza, poreza i carina.

- Najlakše je doći sa populističkm mjerama, ali kako to sprovesti? - upitala je Bursaćeva.

Ona je pojasnila da od indirektnih poreza koji se slivaju u budžetski sistem Republike Srpske, 72 odsto ostane na nivou Srpske, a da 24 odsto sredstava ide lokalnim zajednicama.

- Sve što nas snalazi poziva sve nivoe vlasti da intervenišu, te da, ukoliko se pojavi višak prihoda po osnovu PDV, usmjere tamo gdje je potrebno - pojasnila je Bursaćeva.

Ona je navela primjer problema prevoznika i gradskog prevoza u Banjaluci i pozvala gradonačelnika Draška Stanivukovića da izađe sa prijedlogom da se suficit iz gradskog budžeta preusmjeri u te namjene.

Bursaćeva je istakla da vlast u Republici Srpskoj planira još jedno povećanje penzija u ovoj godini i plata budžetskim radnicima.

Ona je naglasila da su pojedini mediji iz Federacije BiH pogrešno prenijeli stavove SNSD-a o akcizama, jer niko nije rekao da one u jednom trenutku neće biti ukinute.

- Ko iole prati kretanje cijena energenata i njihovu dostupnost na globalnom tržištu, može da zaključi da je rast cijena ubrzan, a bez našeg mogućeg upliva na te visine. Zakon koji je prošao ovdje je temporalnog karaktera, na šest mjeseci - rekla je Bursaćeva.

Ona je istakla da se zbog krize na globalnom nivou, koja će, kako je ocijenila, potrajati, mjerama mora oprezno pristupati.

- Nismo za ukidanje carina jer se one u konačnici ne bi odrazile na nivo BiH, nego na entitetske nivoe i tu bi nastali problemi - rekla je Bursaćeva.

Ona je poručila da će SNSD danas podržati prijedlog budžeta.

Bursaćeva je, odgovarajući na novinarsko pitanje o praćenju utroška sredstava od akciza, rekla da Republika Srpska gradi auto-puteve, jer su javne investicije važnije od ukupnog ekonomskog nivoa jedne zajednice.

Šef Kluba poslanika SNSD osvrnula se i na tačku dnevnog reda današnje sjednice koja se tiče imenovanja tri člana iz Predstavničkog doma u Zajedničku komisiju oba doma za usaglašavanje teksta Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o javnim nabavkama.

Bursaćeva je podsjetila da je prijedlog izmjena i dopuna Zakona o javnim nabavkama u Domu naroda usvojen u drugačijem tekstu, nego u Predstavničkom domu.

- Sadrži jednu tačku koja se tiče ubrzanog rasta cijena na tržištu. U procesu javne nabavke većina ugovornih organa ima neku projekciju cijena, raspiše javnu nabavku, međutim, usljed nepoštivanja ugovornih obaveza imamo masovno raskidanje ugovora - pojasnila je ona i dodala da to javni sektor dovodi u nezgodan položaj.