latinica  ћирилица
27/06/2022 |  16:13 | Autor: SRNA

Petković: Nedopustiva zabrana ulaska srpskim zvaničnicima, Lajčak da reaguje

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izrazio je nadu da će posrednik EU u dijalogu Beograda i Prištine Miroslav Lajčak tokom posjete Prištini iznijeti pred prištinske zvaničnike pitanje zabrane ulaska na Kosmet zvaničnicima Srbije čime se krši sporazum o slobodi kretanja.
Petar Petković (Foto: TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC) - Foto: TANЈUG
Petar Petković (Foto: TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC)Foto: TANЈUG

Petković je podsjetio da je Priština danas jednostranim potezom zabranila ulazak na Kosovo i Metohiju za troje ministara u Vladi Srbije koji su htjeli da sa svojim narodom proslave Vidovdan.

On je naveo da je, osim ministru prosvjete Branku Ružiću, direktoru Kancelarije Vlade Srbije za IT i e-Upravu Mihailu Јovanoviću, ulazak zabranjen i ministrima rada Dariji Kisić Tepavčević i sporta Vanji Udovičiću.

Petković je rekao novinarima u Kosovskoj Mitrovici da je nedopustivo to što je bez ikakvog obrazloženja ministrima zabranjen ulazak na prostor Kosova i Metohije iako je zahtjev podnesen na pravi način, kako predviđa sporazum, te poslata najava, prenosi Kosovo onlajn.

- Ako hoćemo da idemo u pravcu normalizacije odnosa sasvim je prirodno da se bar za velike praznike ne zabranjuje ulazak ministrima na prostor Kosova i Metohije jer mi ne zabranjujemo ulazak zvaničnicima iz Prištine koji zatraže da uđu na prostor centralne Srbije - rekao je Petković.