latinica  ћирилица
27/06/2022 |  16:26 ⇒ 19:30 | Autor: SRNA

Agencija za bankarstvo: Promjene kamatne stope moguće za ranije ugovorene kredite

Promjene referentnih kamatnih stopa na domaćem tržištu moguće su za ranije ugovorene kredite koji uključuju promjenljivu, odnosno varijabilnu kamatnu stopu, rečeno je Srni u Agenciji za bankarstvo Republike Srpske.
Agencija za bankarstvo Republike Srpske - Foto: RTRS
Agencija za bankarstvo Republike SrpskeFoto: RTRS

Povodom najave Evropske centralne banke o planiranom povećanju referentnih kamatnih stopa radi obuzdavanja inflacije, iz Agencije navode da do takvih promjena može doći usljed promjena međubankarskih referentnih kamatnih stopa koje se koriste za određivanje konačne stope za ugovore sa promjenljivom kamatnom stopom, što je najčešće Euribor.

- Banke su dužne obavijestiti klijenta unaprijed o opcijama fiksne i promjenljive kamatne stope na kredite. Stoga, uvažavajući činjenicu da je promjenjiva kamatna stopa predviđena i prije samog zasnivanja ugovora o kreditu, odnosno klijent je pravovremeno i tačno informisan o mogućnosti da dođe do promjene u visini kamatne stope, takva promjena ne bi trebala ugroziti sposobnost klijenta da uredno izmiruje kreditne obaveze - pojašnjava se u saopštenju.

S druge strane, naglašava se, ranije ugovoreni krediti sa fiksnom kamatnom stopom neće biti izloženi promjeni referentnih kamatnih stopa, jer u bankarskoj praksi fiksne stope već uključuju komponentu očekivanih promjena.

Iz Agencije navode da je bankarski sektor Republike Srpske visoko likvidan, a uvezena inflacija, na koju ne mogu uticati, kao i rast cijena, mogu imati manji uticaj na ekonomiju u Republici Srpskoj, a samim tim i na bankarski sektor.

- U ovom momentu, ključni rizik po građane i privredu i dalje predstavlja inflacija. Međutim, bitno je istaći značaj zadržavanja stabilnosti i visoke likvidnosti našeg bankarskog sektora, jer takav sektor otvara mogućnosti ublažavanja efekata promjene kamatnih stopa u narednom periodu - navodi se u saopštenju.

S druge strane, ističe se, pouzdane prognoze o efektima uvedenih mjera od ECB-a nisu dostupne, ali ukoliko se rast visine referentnih kamatnih stopa u EU i evrozoni održi na prihvatljivom nivou, to isto ne bi trebalo ugroziti ekonomije u EU ili dovesti do recesije.

- Ukoliko bi se i vršile neke procjene i prognoze, moglo bi se voditi podacima iz ranijih perioda, kao i praćenjem dinamike rasta stopa koje propisuje ECB, jer bi takve promjene stvorile djelimični efekat koji bi se onda prenio na međubankarske referentne stope, a samim tim i na naše tržište - navodi se u saopštenju.