latinica  ћирилица
27/06/2022 |  17:27 ⇒ 17:27 | Autor: RTRS

Spasojević o festivalu teatra u Laktašima: Kvalitetne predstave, nismo imali lak posao

17. Internacionalni festival amaterskog teatra Laktaši 2022. osim tradicije vrijedne poštovanja ima izvanrednu reputaciju ne samo kod amatera nego i kod teatarskih profesionalaca širom regiona. Nagrada za najbolju predstavu u cjelini ove godine pripala je Dramskom studiju ЈU KSC Kakanj za predstavu "Ožiljci". Sa predsjednicom žirija za dodjelu nagrada, glumicom Dječijeg pozorišta Republike Srpske, Aleksandrom Spasojević, razgovarali smo o festivalu, pobjedničkoj predstavi i amaterskom teatru.
17. Internacionalni festival amaterskog teatra Laktaši 2022. (Foto: Centar za kulturu i obrazovanje Laktaši) -
17. Internacionalni festival amaterskog teatra Laktaši 2022. (Foto: Centar za kulturu i obrazovanje Laktaši)

Amaterski teatar specifičan je, prije svega, po dirljivom entuzijazmu i izuzetnoj ljubavi prema teatru. Stoga je amatersko pozorište veoma bitno što radi i postoji, istakla je predsjednica žirija Aleksandra Spasojević.

- Svi smo mi krenuli iz nekog amaterizma u mladosti, u nekim glumačkim sekcijama, školama glume, a kasnije su se neki od nas odlučili i da im gluma postane profesija. Ali, ono što profesionalci mogu da se podsjete gledajući predstave amaterskih pozorišta i grupa, prije bih rekla, je bezuslovna ljubav prema pozorišnoj umjetnosti, predan rad i učenje koje uvijek traje - kaže Spasojević za RTRS.

Ona je istakla da već 15 godina radi sa djecom i mladima školskog uzrasta od 8 do 19 godina, kao i sa osobama sa Daunovim sindromom.

- Razlika je samo u težini zadataka, a pristup je isti. Ono čemu ja učim djecu i mlađe osobe, pored glume, je lijep izgovor, vođenje dijaloga, samopouzdanju i da postanu osviješteni kao ličnosti. Јer samo svjestan čovjek je srećan čovjek - kaže glumica.

Internacionalni festival amaterskog teatra u Laktašima stekao je ugled u regionu u prvom redu zbog odlične organizacije tamošnjeg Centra za obrazovanje i kulturu. Spasojević ističe da su predstave bile raznovrsne i različite žanrovski.

- Pogledali smo pet predstava iz Poljske, Srbije, Slovenije, Republike Srpske i Federacije BiH u takmičarskom dijelu i dvije u revijalnom. Ono što smo imali priliku vidjeti apsolutno zadovoljava selekciju festivala, i mi kao žiri nismo imali lak posao. Ali to opet govori o kvalitetu i izboru selektovanih predstava - navodi Spasojević.

Ona dodaje da je predstava "Ožiljci" ЈU KSC Kakanj u obrazloženju žirija bila najkompletnija predstava festivala.

- Prije svega, to su mladi ljudi, koji su se na tako ozbiljan način bavili temom i idejom predstave, a sve su to prikazali kroz jednostavne, a mnogo teške za glumca, monološke forme, i odličnu igru bez teksta koristeći scenski pokret i muziku. Snaga izbora sredstava je bila odlična i potpuno opravdana nagrada za najbolju predstavu - dodaje Spasojević.

Naredne godine Internacionalni festival amaterskog teatra Laktaši “proslavlja“ punoljetstvo. Glumica je izrazila zadovoljstvo što je festival u Laktašima toliko istrajao i poželjela im još mnogo lijepih festivalskih godina.

- Najteži su uvijek počeci, zatim kada se trudite da to bude sve bolje i bolje, uvijek imate nove izazove i želite da podignete ljestvicu na gore. Јa se iskreno nadam da će njihov festival dobiti mogućnost da ugoste sve pozorišne grupe. To je jako bitno, pogotovo u ameterizmu, aludiram naravno na mlađe učesnike, jer mogu pogledati predstave svojih kolega, razgovarati a njima, razmijeniti iskustva, naučiti mnogo toga. Eto, to im želim za 18. rodjendan, i sve naravno što oni požele prije nego ugase svjećice na torti - rekla je za RTRS predsjednica žirija Aleksandra Spasojević.