latinica  ћирилица
27/06/2022 |  18:54 ⇒ 28/06/2022 | 06:58 | Autor: RTRS

Dodik: Republika Srpska ide svojim putem (VIDEO)

Republika Srpska ide svojim putem i nastaviće da radi ono što misli da je najbolje za nju. Ustavni sud BiH nema ništa sa deklaracijama i on bi samo trebalo da razmatra da li su zakoni BiH u skladu sa Ustavom, izjavio je srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.
Milorad Dodik - Foto: RTRS
Milorad DodikFoto: RTRS

Prema njegovim riječima, Ustavni sud BiH je jedna svaštarska institucija koja pokušava u svašta da se upetlja.

- Meni to djeluje neozbiljno i potpuno izvan prava i Ustava. Deklaracija je akt, deklarativna saglasnost nekog organa, ali oni sebi daju sve za pravo i samo ako je nešto protiv Republike Srpske - odmah imaju pravo na sve - rekao je Dodik novinarima u Doboju povodom odluke Ustavnog suda BiH da ukine pojedine odredbe Deklaracije o ustavnim principima Narodne skupštine Republike Srpske i zaključke o vraćanju prenesenih nadležnosti sa BiH na Srpsku.

Dodik je rekao da je cilj Srpske da se sprovede Ustav BiH, a ako on nije sprovodiv onda BiH nema šanse.

Ustavni sud BiH utvrdio je 26. maja da pojedine odredbe akata Narodne skupštine Republike Srpske koje je osporilo 15 poslanika u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH nisu u skladu sa Ustavom BiH, zbog čega ih je ukinuo.

Podsjećamo, Ustavni sud BiH utvrdio je da postoji spor u vezi s donošenjem osporenih odredaba deklaracije i zaključaka Narodne skupštine Republike Srpske o vraćanju prenesenih nadležnosti sa BiH na Srpsku u oblasti pravosuđa, odbrane i bezbjednosti, indirektnog oporezivanja i drugih pitanja, a odluku je donio po zahtjevu 15 članova Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH za rješavanje spora između BiH i Republike Srpske.