latinica  ћирилица
27/06/2022 |  20:54 | Autor: SRNA

Ugljevik: Služen vidovdanski parastos poginulim junacima

U Ugljeviku je večeras, povodom krsne slave Vojske Republike Srpske - Vidovdana, služen parastos poginulim srpskim junacima od Kosovskog boja do danas.
Ugljevik: Služen vidovdanski parastos poginulim junacima - Foto: SRNA
Ugljevik: Služen vidovdanski parastos poginulim junacimaFoto: SRNA

U okviru manifestacije "Vidovdanske svečanosti", parastos je služen ispred Centralnog spomen-obilježja na gradskom trgu na kojem je ispisano 301 ime poginulih boraca Vojske Republike Srpske iz Odbrambeno-otadžbinskog rata.

Predsjednik opštinske Boračke organizacije Ugljevika Јovan Marinković rekao je da je parastos uoči Vidovdana tradicija kada se odaje pošta svim stradalim Srbima od Kosovskog boja do dana današnjeg.

Marinković je istakao da junaci zaslužuju vječno sjećanje, jer su položili živote za Republiku Srpsku.

- Ugljevik je tokom otadžbinskog rata dao ogroman doprionos stvaranju Republike Srpske, za njenu slobodu život je položio 301 borac, a 648 ih je ranjeno - rekao je Marinković.

Načelnik opštine Ugljevik Vasilije Perić rekao je da Vidovdan simbolizuje borbu srpskog naroda za slobodu.

- Odajemo poštovanje svim div junacima koji su dali svoje živote za slobodu srpskog naroda od Svetog cara Lazara do otdžbinskog rata - naglasio je Perić.

Nakon parastosa, u ugljevičkom Centru za kulturu upriličena je izložba fotografija "Stari Ugljevik kroz vrijeme", autora Bojana Markovića.

U okviru "Vidovdanskih svečanosti" sutra će se u opštini Ugljevik sa početkom u 17.00 časova na platou ispred Centra za kulturu održati Sajam narodnih rukotvorina.