latinica  ћирилица
27/06/2022 |  21:07 ⇒ 21:08 | Autor: SRNA

Novaković-Bursać: Ustavni sud BiH radi protivustavno

Odluka Ustavnog suda BiH kojom su ukinute odredbe Deklaracije o ustavnim principima Narodne skupštine Republike Srpske, te njeni zaključci u vezi sa prenosom nadležnosti sa nivoa BiH na Srpsku u oblasti pravosuđa, poreza i odbrane, potvrđuje da Ustavni sud BiH ne radi u skladu Ustavom BiH, izjavila je večeras šef Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu parlamenta BiH Snježana Novaković-Bursać.
Snježana Novaković Bursać - Foto: SRNA
Snježana Novaković BursaćFoto: SRNA

- Ustavni sud BiH ponovo izlazi iz ustavnih okvira i ponovo se upustio u tumačenje nečega što nije u njegovoj nadležnosti. U konkretnom slučaju, radi se o nadležnostima Narodne skupštine Republike Srpske i zaključcima kojima se izražava politički stav, a to ni u kom slučaju po Ustavu BiH, nije predmet kojim treba da se bavi Ustavni sud BiH -rekla je Novaković-Bursać za Srnu.

Prema njenim riječima, Ustavni sud BiH upustio se i u uskraćivanje prava političkog mišljenja jer se Deklaracijom i zaključcima Narodne skupštine Republike Srpske izražavaju mišljenja i stavovi.

Ona upozorava da takvo djelovanje najviše pravosudne institucije u BiH vodi ka uvođenju svojevrsne diktature, gdje se Ustavni sud BiH pojavljuje kao neko ko sprovodi protektorske mjere.

- Mi ulazimo u zonu potpunog bezvlašća, gdje vrhovna sudska instanca poput Ustavnog suda BiH može da vrši ovakve egzibicije. Mi sebi nećemo i ne smijemo dozvoliti da odustanemo od Ustava i važećih zakona - poručuje šef Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu.

Novaković–Bursać je izrazila ogorčenje zato što u Ustavnom sudu BiH dugo već djeluju tri stranca i dva Bošnjaka koji samo ispunjavaju volju bošnjačko-muslimanske politike.

Ustavni sud BiH utvrdio je 26. maja da pojedine odredbe akata Narodne skupštine Republike Srpske koje je osporilo 15 poslanika u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH nisu u skladu sa Ustavom BiH, zbog čega ih je ukinuo.