latinica  ћирилица
27/06/2022 |  21:33 | Autor: SRNA

Šamac: Kosovsko predanje dostojno prenositi na buduće generacije

U Gornjoj Slatini kod Šamca večeras je održano vidovdansko veče i otvoren tradicionalni "Vidovdanski sabor", sa kojeg je poručeno da kosovsko predanje mora biti dostojno prenošeno na buduća pokoljenja.
U Gornjoj Slatini kod Šamca održano vidovdansko veče - Foto: SRNA
U Gornjoj Slatini kod Šamca održano vidovdansko večeFoto: SRNA

Sveštenik Dragan Pavlović iz Gornje Slatine besjedio je o Kosovskom boju kao dijelu nacionalnog i kulturnog identiteta pravoslavnih Srba.

- Kosovsko predanje se prenosilo na generacije prije nas i mi, kao nasljednici tog predanja, treba da ga dostojno prenosimo na pokoljenja koja dolaze - rekao je Pavlović u besjedi na vidovdanskoj večeri u Domu kulture.

Otvarajući Vidovdansko veče i 18. "Vidovdanski sabor" Ljubiša Stanišić je u ime Organizacionog odbora istakao značaj današnjeg skupa za ovaj dio Posavine.

U kulturno-zabavnom dijelu učestovali su hor "Heruvimi" i kulturno-umjetnička društva sa ovog područja.

Obilježavanje Vidovdana biće nastavljeno sutra u Gornjoj Slatini, gdje će biti služen parastos srpskim vojnicima poginulim od Kosovskog boja, uključujući i 29 boraca Vojske Republike Srpske iz ovog mjesta.

Za sutra je najavljeno i takmičenje u šest sportskih disciplina, na kojem će učestvovati oko 200 mještana Gornje Slatine i zaseoka Grbača i Panjik.

Pokrovitelj ove manifestacije je opština Šamac, uz pomoć sponzora sa šamačkog područja.