latinica  ћирилица
27/06/2022 |  21:48 | Autor: SRNA

"Konferencija beba" na Palama; Najmlađa beba Makarije Todorović

Na manifestaciji "Konferencija beba" na Palama na kojoj su učestvovale 233 bebe uzrasta do dvije godine za predsjednika konferencije izabran je Makarije Todorović, koji je rođen prije 11 dana.
Manifestacija "Konferencija beba" na Palama - Foto: SRNA
Manifestacija "Konferencija beba" na PalamaFoto: SRNA

Za zamjenika predsjednika izabrana je Mila Šiljak, rođena 10. juna, dok je drugi zamjenik "najstarija" beba Rastko Rabota rođen 5. jula 2020. godine.

Nagrađeni su i roditelji petoro djece Njegoš i Nataša Simanić, te roditelji četvoro mališana Nikola i Danica Јokić.

Majka najmlađe bebe Katarina Todorović kaže da joj je Makarije prvo dijete, ali da će ih biti još, te da se organizovanjem ove divne konferencije ukazuje na značaj rađanja i istovremeno promovišu porodica i njene vrijednosti.

Milica Šiljak, majka Mile koja je rođena prije 17 dana, rekla je da joj je drago što su učestvovali na predivnoj manifestaciji koja promoviše natalitet i izrazila nadu da će učestvovati i narednih godina.

Pomoćnik ministra za porodicu Republike Srpske Bosiljka Bošnjak rekla je novinarima da je "Konferencija beba" 1999. godine krenula sa Pala i da je resorno ministarstvo od 2006. godine prepoznalo ovu manifestaciju kao manifestaciju od značaja za Republiku, pa su preuzeli odgovornost da budu pokrovitelji u svim opštinama širom Srpske.

- Nakon dvije godine ponovo se prijavio veliki broj opština za manifestaciju, a većina lokalnih zajednica u Republici Srpskoj je prepoznala njen značaj, važnost porodice i odgovornog roditeljstva, kao i značaj rađanja djece. Roditelji imaju podršku svoje lokalne zajednice, Vlade Srpske i svih institucija u okviru Vlade - istakla je Bošnjakova.

Direktor Kulturno-sportskog centra Pale Slavka Brezo navela je da je ovo 23. "Konferencija beba", da manifestacija promoviše rađanje, zdravu porodicu i da su pomjerili granice kada je riječ o broju prijavljene djece.

- Cilj manifestacije je promovisanje porodice. Možemo reći da su Pale grad beba, omladine, ljubavi, a večeras smo svi zajedno poslali poruku da je porodica osnovna ćelija društva - rekla je Brezo.

Ona je dodala da je organizovan kulturno-zabavni program i da su, zahvaljujući sponzorima, uručene prigodne nagrade.

Načelnik opštine Pale Boško Јugović uručio je novčani bon višečlanoj porodici Simanić sa Pala.

Јugović naglašava da opština Pale ulaže mnogo u pronatalitetnu politiku davanjem jednokratne pomoći za rođenje prvog, drugog, trećeg i svakog narednog djeteta, te podsticajnim mjerama, izgradnjom vrtića i stipendiranjem.