latinica  ћирилица
27/06/2022 |  22:08 ⇒ 22:17 | Autor: SRNA

Gračanica: Patrijarh Porfirije prisustvovao "Vidovdanskom pesničkom bdeniju" (VIDEO)

U porti manastira Gračanica, u prisustvu Njegove svetosti patrijarha srpskog Porfirija i desetak episkopa Srpske pravoslavne crkve, održano je 32. "Vidovdansko pesničko bdenije" - centralna manifestacija kulture u okviru obilježavanja Vidovdana na Kosovu i Metohiji.
Patrijarh Porfirije prisustvovao "Vidovdanskom pesničkom bdeniju" - Foto: SRNA
Patrijarh Porfirije prisustvovao "Vidovdanskom pesničkom bdeniju"Foto: SRNA

Najviše priznanje ove manifestacije "Zlatni krst kneza Lazara", koje dodjeljuje Ministarstvo kulture Srbije za cjelokupan stvaralački opus, uručeno je Slobodanu Zubanoviću iz Beograda.

Ostali laureati "Vidovdanskog pesničkog bdenija" su pjesnik Đorđe Nešić kome je pripala Gračanička povelja, pjesnikinja Danica Vukićević kojoj je pripao "Kondir Kosovke devojke" i pjesnik Petar Matović koji je dobio "Pero Despota Stefana Lazarevića".

      View this post on Instagram

A post shared by Patrijarh Porfirije (@porfirije_patrijarh)

U nadi da će se svet vratiti sebi, a svi ljudi ispuniti razlog svog dolaska na svetlo, uz želju da na njemu zauvek opstanu svoji na svome zajedno sa svima u znak duboke zahvalnosti" za dodijeljenu nagradu Zubanović je pročitao dio zapisa nastalog prije više godina u Hilandaru pod naslovom "Slovo o jednoj istini".

Pred početak bdenija, u manastiru Gračanica patrijarha srpkog Porfirija dočekali su episkopi SPC zajedno sa monaštvom i sestrinstvom Eparhije raško-prizrenske, direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Petar Petković, te nekoliko desetina mještana.

Riječima "Ovo je Vaš dom" patrijarhu srpskom je dobrorošlicu poželio Njegovo preosveštenstvo episkop raško-prizrenski Teodosije.

Patrijarh Porfirije će ujutru u porti manastira Gračanica služiti Svetu arhijerejsku liturgiju, a u 13.00 časova će na Gazimestanu služiti parastos kosovskim junacima i svim novomučenicima.

Manifestaciju "Vidovdansko pesničko bdenije" podržali su Kancelarija Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju, Ministarstvo kulture i informisanja, kosovska opština Gračanica i privremeni organ opštine Priština sa izmještenim sjedištem u Gračanici.