latinica  ћирилица
27/06/2022 |  22:40 ⇒ 22:46 | Autor: SRNA

Vlasenica: Odigrana monodrama o Milunki Savić

U okviru proslave 120 godina od osnivanja Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva "Prosvjeta", glumica Јugoslovenskog dramskog pozorišta iz Beograda Vesna Stanković izvela je večeras monodramu "Milunka" u holu Srednjoškolskog centra "Milorad Vlačić" u Vlasenici.
Vlasenica: Odigrana monodrama o Milunki Savić - Foto: SRNA
Vlasenica: Odigrana monodrama o Milunki SavićFoto: SRNA

Publika je imala priliku da čuje ličnu ispovijest heroine srpskih oslobodilačkih ratova Milunke Savić - o životu i smrti, ratu, Srbiji i njenoj istoriji iz ugla žene borca.

Stankovićeva je rekla novinarima da je prvi put u Vlasenici odigrala Milunku Savić i da je igrati ovaj lik velika odgovornost.

- Milunka nije bila samo žena i ratnik, ona je bila simbol čovjekoljublja, patriotizma i ljubavi - istakla je Stankovićeva.

Ona je dodala da Milunka nije otišla u rat zato što je voljela da ratuje, već da zaštiti svoju državu, ognjište i napaćene ljude.

- Patili su u Prvom i u Drugom balkanskom ratu, jer su nas napadali i Turci i Bugari i Austrougari sa svih strana - rekla je Stankovićeva.

Ona je dodala da se jako bojala da li će kao glumica, koja je tako slaba u odnosu na Milunkinu snagu, moći da vjerno prikaže njen lik, ali je ovu monodramu igrala više od 250 puta širom svijeta, od Australije do Kanade, i da joj se čini da dopire do ljudi.

Stankovićeva je podsjetila da je Milunka u Prvi balkanski rat otišla umjesto brata, preobučena u muškarca pod imenom Milun Savić. Kada je bila ranjena vojska je otkrila njenu tajnu, ali uprkos vojnim pravilima zadržali su je u jedinici.

Ona kaže da je Milunka Savić odlikovana sa 12 medalja i jedina je žena na svijetu odlikovana francuskim Ratnim krstom sa palmom. Među njenim odlikovanjima su i Orden za hrabrost, Karađorđeva zvezda sa mačevima, medalja Miloš Obilić, dva ordena Legije časti.

Stankovićeva je podsjetila da je Milunka nakon demobilizacije rodila djevojčicu Milenu, usvojila još tri kćerke, te othranila i odškolovala još trideset šestoro djece radeći u Srbiji kao čistačica u banci, a noću šijući vojne uniforme.

- Vjerovala je da samo znanje i obrazovanje mogu Srbe i Srbiju spasiti - naglasila je Stankovićeva.

Tekst za ovu monodramu napisala je Stankovićeva, a režiju potpisuje Petar Stanojlović.

Monodrama je proglašena za najbolju na Međunarodnom festivalu u Zemunu 2015. godine, a iste godine dobila je i nagradu "Zlatni vitez" na Međunarodnom festivalu u Moskvi.

Dvodnevna manifestacija povodom obilježavanje 120 godina od osnivanja SPKD "Prosjeta" završava se sutra kada će u holu vlaseničkog Srednjoškolskog centra od 19.00 časova nastupiti eminentni guslari, Udruženje za očuvanje tradicije "Birač" Vlasenica, vlasenički pisac i pjesnik Aćim Todorović, a biće prikazan istorijat "Prosvjete" u proteklim godinama.

SPKD "Prosvjeta" osnovano je 1902. godine u Sarajevu, a njegov rad je obnovljen na Vidovdan 1990. godine.