latinica  ћирилица
28/06/2022 |  09:31 ⇒ 09:31 | Autor: RTS

Petković: Priština provokacijama ne da Srbima da proslave na miru praznik

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je da Priština pokušava da na sve načine isprovocira Srbe na Kosmetu i da srpskom narodu ne daje mira da svoje najveće praznike obilježe i proslave onako kako dolikuje.
Petar Petković (Foto: TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC) - Foto: TANЈUG
Petar Petković (Foto: TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC)Foto: TANЈUG

Čestitavši srpskom narodu Vidovdan, Petković je iz Gračanice poručio da nije prvi put da za najveće praznike Priština pokušava da provocira, te podsjetio na zabranu ulaska na Kosovo i Metohiju ministrima iz Vlade Srbije, upad specijalaca "Rosu" u privremeni organ u Goraždevcu, kao i hapšenje povratnika Milorada Đokovića u Peći.

Petković je rekao za RTS da je najbitnije da će srpski narod, koji je u velikom broju došao u Gračanicu i na Gazimestan da obilježi Vidovdan, biti miran i dostojanstven jer želi na pravi i iskren način da obilježi veliki praznik.

- Provokacije, kao i svih prethodnih puta, mogu da dođu isključivo od Prištine. Јa pozivam i naše ljude da mirno i dostojanstveno obilježe današnji dan, jer danas se sjećamo i pogibije naših velikih junaka i onih koji su dali svoje živote za odbranu srpstva i pravoslavlja - naveo je Petković.

On je dodao da je veliki blagoslov za Gračanicu i srpski narod što je tamo stigala Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije.

- Prisustvo naše države Srbije i prisustvo naše crkve, to jedinstvo koje je oličeno u našoj državi na čelu sa našim predsednikom Aleksandrom Vučićem i u našoj crkvi na čelu sa patrijarhom Porfirijem je preko potrebno jedinstvo i snaga našem narodu na Kosovu i Metohiji - rekao je Petković.

Govoreći o najavi Prištine da će tokom ove sedmice regulisati pitanje registarskih tablica sa svoje strane, Petković je istakao da su razgovori jedini put do normalizacije odnosa i pozvao Prištinu da ne preduzima jednostrane akcije.

On je podsjetio da je 30. septembra 2021. napravljen sporazum o registarskim tablicama i stikerima, te da taj režim ostaje sve dotle dok se ne pronađe trajno rješenje na visokom nivou.

Petković je sve u Prištini pozvao da vode računa i da ako žele nešto da učine da prije toga razgovaraju sa Beogradom i da je to jedini način da se dođe do normalizacije odnosa.

On je dodao da je posrednik EU u pregovorima Beograda i Prištine Miroslav Lajčak dobrodošao na prostor Kosova i Metohije, naročito na sjever koji će takođe posjetiti, te da je važno da tokom boravka u Prištini prenese prištinskoj strani koliko je važno i neophodno da svi prethodno postignuti sporazumi moraju da se poštuju.

- Nadam se da je ta poruka ponovo snažno prenijeta ovde i Prištini, posebno kada je riječ o formiranju zajednice srpskih opština, jer da podsjetim i kažem, baš ovde iz ove osunčane Gračanice, naš narod nestrpljivo čeka na formiranje Zajednice srpskih opština - rekao je Petković.

Podsjetivši da je prištinski pregovarač Bisljimi pred Miroslavom Lajčakom rekao da će nakon postizanja sporazuma o energetici krenuti u razgovore o formiranju zajednice srpskih opština, Petković je dodao da Beograd očekuje i insistira da se počne sa tim razgovorima.

Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije stigao je sinoć u Gračanicu, gdje će jutros služi Svetu arhijerejsku liturgiju, a zatim na Gazimestanu i parastos palim srpskim junacima u Kosovskoj bici.

Patrijarha je dočekao veliki broj vjernika i vladika raško-prizrenski Teodosije sa sveštenstvom.