latinica  ћирилица
28/06/2022 |  09:38 ⇒ 11:10 | Autor: RTRS

U manastiru Gomionica obilježavanje Vidovdana - krsne slave Vojske Republike Srpske (FOTO)

U manastiru Gomionica kod Banjaluke u toku je Sveta arhijerejska liturgija i parastos poginulim srpskim borcima od Kosovskog boja do danas povodom obilježavanja Vidovdana - krsne slave Vojske Republike Srpske i Trećeg pješadijskog Republika Srpska puka.
Manastir Gomionica - obilježavanje Vidovdana - Foto: RTRS
Manastir Gomionica - obilježavanje VidovdanaFoto: RTRS

Liturgiji i parastosu, koji služi sveštenstvo Srpske pravoslavne crkve, prisustvuju komanda Trećeg pješadijskog Republika Srpska puka, predvođena komandantom Miloradom Krajšumovićem, zamjenik ministra odbrane u Savjetu ministara Mirko Okolić, direktor Sekretarijata za vjere Republike Srpske Dragan Davidović i brojni građani i vjernici.

Manastir Gomionica - obilježavanje Vidovdana (Foto: RTRS)

Obilježavanju će prisustvovati predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović, srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik i premijera Republike Srpske Radovan Višković.

Skupština srpskog naroda u BiH na zasjedanju u Banjaluci 12. maja 1992. godine donijela je odluku o formiranju Vojske Republike Srpske. Postojala je od 12. maja 1992. do 1. januara 2006. godine, nakon čega je ušla u sastav Oružanih snaga BiH.

Kroz Vojsku Republike Srpske prošlo je 210.000 boraca, a 23.801 njen pripadnik položio je život u Odbrambeno-otadžbinskom ratu za odbranu Srpske.