latinica  ћирилица
28/06/2022 |  11:04 ⇒ 29/06/2022 | 07:05 | Autor: RTRS

Vidovdan - simbol vjekovne borbe za slobodu; Obilježena krsna slava Vojske Republike Srpske (FOTO/VIDEO)

Sveta arhijerejska liturgija i parastos poginulim srpskim borcima od Kosovskog boja danas su služeni u manastiru Gomionica kod Banjaluke povodom obilježavanja Vidovdana - krsne slave Vojske Republike Srpske i Trećeg pješadijskog Republika Srpska/ puka, u prisustvu predsjednice Srpske Željke Cvijanović i srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika.
Manastir Gomionica - Foto: RTRS
Manastir GomionicaFoto: RTRS

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović navela je da moramo cijeniti i sjećati se žrtava koje su date za slobodu.

      View this post on Instagram

A post shared by Željka Cvijanović (@zeljka.cvijanovic)

Konstatovala je da su i današnje okolnosti složene, da se sa pritiscima moramo boriti, ne ugrožavajući drugima njihova prava.

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik istakao je da je Vidovdan snažan motiv okupljanja.

Kaže da VRS živi u narodu, a da Treći pješadijske Republika Srpska i svi njeni pripadnici nastavljaju tradiciju VRS.

- Očuvaćemo slobodu srpskog naroda - rekao je Dodik.

Slobodu, kaže Dodik, pokušavaju ugroziti neprijatelji tražeći da ustuknemo pred pravima koja smo dobili Dejtonom.

Njegova poruka bila je i da srpski narod nikada nije bio podanički narod i to je ono što ga izdvaja od ostalih na Balkanu.

Milorad Dodik (Foto: RTRS)

Riječ je kaže Dodik o slobodarskom narodu okupljenom oko Republike Srpske, Srbije, crkve i vjere.

Premijer Republike Srpke Radovan Višković rekao je da je herojska Vojska Republike Srpske  tokom Odbrambeno-otadžbinskog rata osigurala postojanje Republike u cilju zaštite srpskog naroda, koji je pretrpio ogromna stradanja tokom prethodnih ratova.

Višković je rekao da je na tom planu postojanje Srpske garant da se takva stradanja više ne dogode.

Zamjenik ministra odbrane u Savjetu ministara Mirko Okolić istakao je da Srbi žele da obilježavaju Vidovdan u miru.

-  I ovaj Vidovdan obilježavamo u teškim uslovima. Opet Srbe žele da uvuku u sukobe, a mi to ne želimo - dodao je Okolić.

Istakao je da je Vojska Srpske sačuvala Republiku Srpsku i srpski narod.

Krsna slava se slavi u kući, a kuća Vojske Republike Srpske je Republika Srpska zbog čega svake godine Vidovdan, krsnu slavu Vojske, obilježavamo u drugom mjestu, rekao je komandant Trećeg pješadijskog Republika Srpska puka Oružanih snaga BiH Milorad Krajšumović.

Na obilježavanju krsne slave Vojske Republike Srpske – Vidovdana Krajšumović je poručio da je misija ovog puka da baštini tradiciju Vojske Srpske i srpskog naroda.

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović dodijelila na proslavi Vidovdana - krsne slave Vojske Republike Srpske i Trećeg pješadijskog Republika Srpska puka, brojna priznanja zaslužnim organizacijama i pojedincima u odbrani Srpske.

Foto:

Liturgiji i parastosu, koji su služili preosvećeni episkopi banjalučki Јefrem i bihaćko-petrovački i rmanjski Sergije, prisustvovao ke i predsjedavajući Savjeta ministara BiH Zoran Tegeltija.

Prisustvovali su i poslanici u Narodnoj skupštini i starješine VRS, predstavnici gradova i opština, kao i predstavnici političkog, javnog i kulturnog života, te nevladinih organizacija proisteklih iz Odbrambeno-otadžbinskog rata, kao i predstavnici Srpske u zajedničkim institucijama.

U okviru obilježavanja obavljen je i obred lomljenja slavskog kolača.

Manastir Gomionica - obilježavanje Vidovdana (Foto: RTRS)

Skupština srpskog naroda u BiH na zasjedanju u Banjaluci 12. maja 1992. godine donijela je odluku o formiranju Vojske Republike Srpske. Postojala je od 12. maja 1992. do 1. januara 2006. godine, nakon čega je ušla u sastav Oružanih snaga BiH.

Kroz Vojsku Republike Srpske prošlo je 210.000 boraca, a 23.801 njen pripadnik položio je život u Odbrambeno-otadžbinskom ratu za odbranu Srpske.