latinica  ћирилица
28/06/2022 |  11:13 | Autor: SRNA

Nešić: Ustavni sud BiH nema pravila kada je riječ o Srbima i Srpskoj

Predsjednik DNS-a Nenad Nešić ocijenio je da Ustavni sud BiH nema pravila kada je riječ o Srbima i Republici Srpskoj, jer odlučuje po principu "samo neka je protiv Srba, šta nas briga za Ustav BiH".
Nenad Nešić - Foto: RTRS
Nenad NešićFoto: RTRS

Nešić je, komentarišući posljednju odluku Ustavnog suda BiH o Deklaraciji o vraćanju prenesenih nadležnosti koju je usvojila Narodna skupština, istakao da ovaj sud BiH ruši sam sebe i svoje ranije odluke, saopšteno je danas iz DNS-a.

- Ranije je donosio odluke da nije nadležan za razmatranje deklaracija, rezolucija i podzakonskih akata, a sada tvrdi suprotno i ukida odredbe Deklaracije Narodne skupštine o vraćanju prenesenih nadležnosti i zaključke o informaciji o prenosu nadležnosti. To govori o pravnoj lakrdiji Ustavnog suda BiH - rekao je Nešić.

On je podsjetio da je ovo drugi put, nakon Dejtona, da je Ustavni sud BiH odlučivao o nečemu što nije opšti akt, odnosno Ustav ili zakon i da je ranije, kao nedopuštene, odbacio apelacije koje su se odnosile na podzakonske akte.

Ustavni sud BiH utvrdio je 26. maja da pojedine odredbe akata Narodne skupštine Republike Srpske koje je osporilo 15 poslanika u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH nisu u skladu sa Ustavom BiH, zbog čega ih je ukinuo.

Odlučujući o zahtjevu 15 članova Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH za rješavanje spora između BiH i Republike Srpske, Ustavni sud BiH utvrdio je da postoji spor u vezi s donošenjem osporenih odredaba deklaracije i zaključaka Narodne skupštine Republike Srpske o vraćanju prenesenih nadležnosti sa BiH na Srpsku u oblasti pravosuđa, odbrane i bezbjednosti, indirektnog oporezivanja i drugih pitanja.

Pojedini poslanici u parlamentu BiH objavili su juče na društvenim mrežama da su dobili ovu odluku Ustavnog suda BiH.