latinica  ћирилица
28/06/2022 |  11:50 ⇒ 11:50 | Autor: SRNA

Đurđević najavio rast gradskog budžeta i kritikovao način njegovog izvršenja

Budžet Bijeljine bi do kraja godine mogao biti uvećan za tri do četiri miliona KM na osnovu rasta prihoda od PDV i taj novac treba upotrijebiti da se ublaže efekti koje inflacija i rast cijena imaju na građane, izjavio je danas predsjednik Skupštine grada Aleksandar Đurđević.
Aleksandar Đurđević - Foto: RTRS
Aleksandar ĐurđevićFoto: RTRS

Prema njegovim riječima, prihod koji grad ima od indirektnih poreza, odnosno PDV, raste godinama unazad, prošle godine bio je 31 milion KM, a projekcije i najave iz resornog ministarstva su da bi ove godine taj prihod mogao ići do 34 ili 35 miliona KM.

- Treba razgovarati o tome da ta sredstva, ili bar dio novca koji je najviše prikupljen od sugrađana, bude upotrebljen da se građanima ublaže efekti inflacije i rasta cijena - istakao je Đurđević.

Uoči sutrašnje sjednice Skupštine grada Bijeljina on je kao značajnije tačke dnevnog reda izdvojio konsolidovani izvještaj o izvršenju gradskog budžeta za prošlu godinu, kao i za prva tri mjeseca ove godine.

- Iz konsolidovanog izvještaja se može vidjeti kako je trošen novac i šta su bili prioriteti gradske uprave, a odbornici su i u prethodnom periodu ukazivali da nismo zadovoljni načinom na koji se izvršava budžet grada Bijeljina - rekao je Đurđević.

Kako je naveo, u prošloj godini nije izvršeno pet miliona KM iz gradskog budžeta namijenjenih za kapitalna ulaganja.

- Za led rasvjetu obezbijeđena su dva miliona KM koji stoje na računu već dvije godine, kao i milion KM za sportsku dvoranu, a da se projekti nisu pokrenuli sa mrtve tačke - dodao je on.

Đurđević kaže da je kod kapitalnih projekata izvršenje budžeta od 60 do 70 odsto, dok tekući troškovi rastu i njihovo je izvršenje 100 odsto.

Među 24 tačke dnevnog reda koje će sutra razmatrati odbornici biće i izvještaji sa planom rada javnih ustanova i preduzeća Gradsko pozorište, Direkcija za izgradnju i razvoj, Dom zdravlja, Gradsko groblje, Eko dep i Toplana, kao i informacije o stanju zaposlenosti i nezaposlenosti, kao i predstojećoj žetvi u Semberiji.

Đurđević je najavio da će biti predložena dopuna dnevnog reda tačkom o izmjeni programa korištenja sredstava prikupljenih od boravišne takse, a novac bi, prema prijedlogu Turističke organizacije grada, trebao biti upotrebljen za uređenje takozvane ulice kišobrana u ulici Patrijarha Pavla.

Sjednica Skupštine grada Bijeljina počeće sutra u 10.00 časova u skupštinskoj sali Centra za kulturu "Semberija".