latinica  ћирилица
28/06/2022 |  11:56 ⇒ 12:12 | Autor: SRNA

Sve spremno za Samit NATO-a u Madridu; Јake mjere obezbjeđenja

Pod jakim mjerama obezbjeđenja u Madridu je sve spremno za početak dvodnevnog Samita NATO-a na kojem će biti određen strateški smjer Sjevernoatlantske alijanse za narednu deceniju, javlja izvještač Srne.
Samit NATO-a u Madridu (Foto: EPA/OLIVIER HOSLET) -
Samit NATO-a u Madridu (Foto: EPA/OLIVIER HOSLET)

Glavne teme skupa Madridu biće, osim pitanja pristupanja Finske i Švedske ovom savezu, prema najavama generalnog sekretara Јensa Stoltenberga, i povećanje broja snaga visoke spremnosti na više od 300.000.

Finska i Švedska predale su Stoltenbergu zahtjev za pristupanje NATO-u 18. maja.

Stoltenberg je najavio juče da će se NATO saglasiti u vezi sa novim paketima pomoći partnerima, uključujući BiH kao i da će produbiti saradnju sa svojim najbližim partnerima.

- Usvojićemo nove pakete pomoći partnerima Gruziji, BiH, Moldaviji, Mauritaniji i Tunisu - istakao je Stoltenberg.

Stoltenberg je najavio da će Australija, Јapan, Novi Zeland i Јužna Koreja prvi put učestvovati na samitu Alijanse, te da će se učesnicima pridružiti Gruzija i EU.

Za samit u Madridu akreditovano je 1.400 novinara. NATO samiti nisu godišnji događaji jer je riječ o skupovima koji se održavaju u ključnim trenucima, kao događaji na kojima lideri država članica neposredno donose značajne odluke o Sjeveroatlantskoj alijansi.

Delegaciju BiH na Samitu predvodi ministar odbrane u Savjetu ministara Sifet Podžić, a čine je general Ivica Јerkić, brigadir Edin Fako ispred Oružanih snaga BiH, te ambasador BiH u Španiji Danka Savić.

Samit Alijanse počinje danas i trajaće do četvrtka, 30. juna.