latinica  ћирилица
28/06/2022 |  12:12 ⇒ 13:02 | Autor: SRNA

Medvedev: Napad NATO-a na Krim biće početak trećeg svjetskog rata

Napad na Krim značiće objavu rata Rusiji, a ako to učini članica NATO-a, onda je to sukob sa cijelim Sjevernoatlantskim savezom, treći svjetski rat i totalna katastrofa, upozorio je zamjenik predsjedavajućeg ruskog Savjeta bezbjednosti Dmitrij Medvedev.
Dimitrij Medvedev (Foto: EPA/ALEXEI NIKOLSKY / KREMLIN POOL) -
Dimitrij Medvedev (Foto: EPA/ALEXEI NIKOLSKY / KREMLIN POOL)

- Zapad nas, kao i obično, potcjenjuje. Ovo nije prvi put u našoj istoriji da smo svim sredstvima stavljeni pod pritisak. Moramo se osloniti isključivo na vlastite resurse i inteligenciju. Ni u najtežim trenucima nismo podlegli pritiscima, a "gvozdena zavjesa" nam nije postala prepreka. I sada će, siguran sam, biti isto - rekao je Medvedev u intervjuu za sanktpeterburški medij "Argumenti i fakti".

Prema njegovom mišljenju, eventualno primanje Ukrajine u NATO za Rusiju predstavlja opasniju situaciju od mogućeg ulaska Švedske i Finske u tu alijansu.

Ulazak Švedske i Finske u NATO ne donosi nam ništa posebno novo. Ove zemlje su ranije imale odnose sa Rusijom koji se mogu nazvati prilično uzajamno poštovanim i obostrano dobronamjernim. Iako su se u prošlosti, naravno, događale različite stvari, istakao je on.

- Nemamo i ne očekujemo da imamo teritorijalne sporove s tim zemljama, pa čak ni razloge za njih - naveo je Medvedev i naglasio da bi, u slučaju ulaska tih zemalja u zapadnu alijansu, Rusija bila spremna na uzvratne korake.

U slučaju takvog proširenja NATO-a, dužina kopnene granice Alijanse sa Rusijom će se više nego udvostručiti.

- Moraćemo ojačati te granice. Nenuklearni status Baltika postaće prošlost, ozbiljno će se povećati grupisanje kopnenih snaga i mornarice na sjevernim smjerovima - ukazao je Medvedev.

On smatra da "niko nije oduševljen" eventualnom ulaskom Švedske i Finske u NATO, uključujući i građane tih zemalja.

- Nije najbolja perspektiva imati naše "iskandere", hiperzvučne projektile, ratne brodove sa nuklearnim oružjem na pragu vlastitog doma. Osim toga, kako pokazuje iskustvo od više decenija, eskalacija napetosti u odnosima sa Rusijom besmislen je i skup posao - naveo je Medvedev.

On je izrazio uvjerenje da će Ukrajinci prevladati iskušenja i da će "za sebe izabrati bolju budućnost, jake lidere, poštene zakone i uspješan ekonomski model", ali da nije siguran da će taj model biti povezan sa EU.

Medvedev smatra da su "šanse Ukrajine da uđe u EU - iluzorne", da neće biti moguće "zabraniti rusku kulturu u Ukrajini i da će vrijeme mnogo toga staviti na svoje mjesto".

On je istakao da odluka Litvanije o blokadi tranzita za ruske proizvode prema ruskoj baltičkoj enklavi Kalinjingradu nije bila odluka samih Litvanaca, već SAD.

Prema njegovim riječima, EU nije insistirala na blokadi Kalinjingrada, shvatajući moguće probleme, već je Litvanija učinila to na zahtjev SAD.

Rusija će preduzeti uzvratne mjere koje će biti vrlo teške, najavio je Medvedev ne precizirajući o čemu je riječ.

- Postoji i mogućnost korištenja asimetričnih mjera, što će, naravno, izazvati kritičnu eskalaciju sukoba - istakao je Medvedev i naveo da će "obični građani Litvanije patiti zbog toga".