latinica  ћирилица
28/06/2022 |  12:55 ⇒ 13:59 | Autor: SRNA

Cvijanović: Slavna Vojska Srpske će uvijek živjeti sa svojim narodom

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović rekla je danas da je obaveza svih u Srpskoj da pamte dostignuća Vojske Republike Srpske kojima je odbranjena sloboda zemlje u kojoj se danas živi.
Željka Cvijanović - izjava - Foto: RTRS
Željka Cvijanović - izjavaFoto: RTRS

Cvijanović je rekla da tradiciju ove vojske danas dostojno baštini Treći pješadijski Republika Srpska puk, a dvoglavi orao na njihovim uniformama svjedoči i podsjeća da Vojska Republike Srpske nije otišla u istoriju.

- Od samog osnivanja, ona je bila i ostala narodna vojska, koja će uvijek živjeti sa svojim narodom i u svima nama - rekla je Cvijanović u Gomionici u obraćanju na proslavi Vidovdana - krsne slave Vojske Republike Srpske i Trećeg pješadijskog /Republika Srpska/ puka.

      View this post on Instagram

A post shared by Željka Cvijanović (@zeljka.cvijanovic)

Čestitajući svim borcima Vojske Republike Srpske i pripadnicima Trećeg pješadijskog Republika Srpska puka krsnu slavu, ona je istakla da, obilježavajući ovaj praznik, postoji dužnost da se svi s posebnim poštovanjem prisjete boraca koji su na oltar slobode, u temelje Republike Srpske, položili ono najvrijednije što su imali.

- Da nije bilo njih, ovaj veliki praznik danas bismo obilježavali u tišini, ili u tuđini, ali zasigurno ne ovako veličanstveno, ponosno i slobodno. Da nije bilo njih i njihovih saboraca, od kojih su mnogi danas ovdje sa nama, ne bismo imali Republiku Srpsku, naše institucije i ustavne nadležnosti.Zato danas nemamo pravo da od njih odustanemo, da se predamo i pokleknemo pred pritiscima i ucjenama - rekla je Cvijanović.

Ona je istakla da su ustavna prava suviše skupo plaćena da bi pristali na proces razvlašćivanja Republike Stpske.

- Opredijeljeni smo ka miru i stabilnosti, i odlučni da se svim pravnim i političkim sredstvima, borimo za njen opstanak i razvoj - rekla je Cvijanović.

Ona je istakla da je to zajednička dužnost svih, bez obzira na stranačku pripadnost, na ideološke ili bilo koje druge razlike.

- Onda kada smo bili jedinstveni, bili smo spremni na veličanstvene podvige. Naša razjedinjenost oko suštinskih nacionalnih tema uvijek je podsticaj za one koji Republici Srpskoj ne žele dobro i tome, nažalost, svakodnevno svjedočimo. Zato su sloga i jedinstvo, a nikako ne jednoumlje, naše najvažnije vrijednosti, naša prva i posljednja istorijska lekcija - rekla je predsjednica Republike Srpske.

Ona je istakla da je to suština Vidovdana, mjera nacionalne zrelosti i odlučnosti srpskog naroda da opstane kao politička zajednica koja ima svoj glas, stav, integritet i dostojanstvo.

- Želimo dijalog sa svima u BiH i neprestano pozivamo na razgovor, jer je to jedini način da uredimo odnose po mjeri svih. Ali, postoje i one stvari koje za nas nikada ne mogu biti predmet pregovora, niti kompromisa. To je Republika Srpska, sa svim svojim institucijama, teritorijom i ustavnim pravima, odbranjena životima najboljih među nama - rekla je Cvijanović.

Ona je poručila da su danas u Gomionici, kao i mnogo puta do sada, Srbi sabrani i okupljeni da bi obilježili važan datum u srpskoj istoriji, koji je sastavni i neotuđivi dio njihovog identiteta, a čiji je najvjerniji čuvar bila i ostala upravo Srpska pravoslavna crkva.

- Malo je datuma u našoj bogatoj i burnoj istoriji koji se svojom veličinom, značajem i simbolikom mogu porediti sa Vidovdanom - rekla je Cvijanović.

Od Kosova do danas, istakla je ona, mnogo je važnih bitaka, istorijskih prekretnica i sudbonosnih događaja vezano za Vidovdan. Zbog toga ovaj dan ima ne samo religijsku, već i ogromnu nacionalnu, zavjetnu i simboličku vrijednost.

- I nije slučajno što je baš ovaj praznik izabran za krsnu slavu Vojske Republike Srpske. Vidovdan je simbol naše vjekovne borbe za slobodu, a odraz te slobode danas je upravo Republika Srpska koja je odbranjena zahvaljujući našoj slavnoj vojsci - rekla je predsjednica Republike Srpske.

U manastiru Gomionica kod Banjaluke danas se proslavlja Vidovdan - krsna slava Vojske Republike Srpske i Trećeg pješadijskog /Republika Srpska/ puka.

Skupština srpskog naroda u BiH na zasjedanju u Banjaluci 12. maja 1992. godine donijela je odluku o formiranju Vojske Republike Srpske.

Kroz Vojsku Republike Srpske prošlo je 210.000 boraca, a 23.801 njen pripadnik položio je život u Odbrambeno-otadžbinskom ratu za odbranu Srpske.

Vojska Republike Srpske za svoju krsnu slavu uzela je Vidovdan, praznik posvećen Svetom knezu Lazaru i junacima izginulim u Kosovskom boju koji se dogodio na Vidovdan 1389. godine.