latinica  ћирилица
28/06/2022 |  13:05 | Autor: SRNA

Upotreba kovid sertifikata do kraja juna 2023. godine

Članice EU odobrile su danas produžetak upotrebe kovid sertifikata za godinu dana, do kraja juna 2023. godine, usljed nastavka rasta broja slučajeva kovida 19 pred sezonu godišnjih odmora.
Brisel - Foto: RTRS
BriselFoto: RTRS

Sertifikati su sa ciljem omogućavanja putovanja u 27 zemlje bloka tokom pandemije uvedeni u upotrebu u julu prošle godine i pokazali su se kao efikasno sredstvo za pomoć kretanju državljana EU u regionu u vrijeme kada više nisu na snazi epidemiološke mjere kao što je karantin.

U EU je do sada izdato gotovo dvije milijarde sertifikata, podsjeća AP.

Pomenuti dokument svjedoči o tome da je lice vakcinisano protiv virusa korona, da posjeduje nedavni negativan test na kovid 19 ili da se oporavilo od zaraze.

Evropski savjet saopštio je da se pravilo može ranije ukinuti. Međutim, nakon što je većina zemalja EU ukinula ograničenja u posljednjih nekoliko mjeseci, usljed poboljšane zdravstvene situacije, nedavni porast broja slučajeva zaraze novim sojevima virusa natjerao je vlasti da preispitaju svoje strategije.

Primjer preispitivanja i mijenjanja strategije je Francuska, čiji je ministar zdravlja Brižit Burginjon ove sedmice preporučila stanovništvu da nosi maske u javnom prevozu i na mjestima na kojima se nalazi veliki broj ljudi.