latinica  ћирилица
28/06/2022 |  13:10 ⇒ 13:15 | Autor: SRNA

Vulić: Ustavni sud BiH kao faktor pravne nesigurnosti prema direktivi stranaca

Poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Sanja Vulić izjavila je bi Ustavni sud BiH trebao da preispituje ustavnost zakona, a ne političkih akata donesenih u demokratskoj parlamentarnoj proceduri.
Sanja Vulić - Foto: RTRS
Sanja VulićFoto: RTRS

Vulićeva je za Srnu rekla da je s pažnjom pročitala odluku Ustavnog suda, a sa još većom pažnjom izdvojena mišljenja predsjednika Suda Mate Tadića i sudije Zlatka Kneževića, uz izjavu o neslaganju s većinskom odlukom sudije Miodraga Simovića.

- Porazno je da Ustavni sud u plenarnoj sjednici odlučuje na način da su, od devet sudija, očigledno tri protiv, i da su strane sudije prevagnule uz sudije Bošnjake iz Federacije - istakla je Vulićeva.

Navela je da se opet vidi koliko je važno bilo zakonom regulisati drugačiji izbor troje stranih sudija.

- Brine me rečenica kad Ustavni sud u odluci navodi: `Ustavni sud podsjeća kako je u svojoj praksi uspostavio određeni stepen ekstenzivnog tumačenja dijela odredbe člana VI 3a Ustava`. Dakle, svojom praksom su samo sebi proširili ustavnu nadležnost - navela je Vulićeva.

Ona je podsjetila da Ustavni sud voli da ističe u odlukama "kako štiti Ustav", ali se vidi kako ga štiti kada se upuštaju u šta god im neko pošalje umjesto da se bave ustavnim sporovima, pa sve više postaju faktor pravne nesigurnosti.

Ustavni sud BiH utvrdio je 26. maja da pojedine odredbe akata Narodne skupštine Republike Srpske koje je osporilo 15 poslanika u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, nisu u skladu sa Ustavom BiH, zbog čega ih je ukinuo.