latinica  ћирилица
28/06/2022 |  14:18 ⇒ 14:21 | Autor: SRNA

Čović apelovao na Bošnjake da ne biraju hrvatske predstavnike

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović apelovao je danas na bošnjačke političke strankama da ne ulaze u projekte izbornog inženjeringa i biranja hrvatskog člana Predsjedništva, te delegata u domove naroda, jer će u protivnom imati jaču krizu u funkcionisanju institucija BiH u odnosu na ovu u posljednje četiri godine.
Dragan Čović - Foto: SRNA
Dragan ČovićFoto: SRNA

- Prošlo je vrijeme nametanja stava jednom konstitutivnom narodu koji po Ustavu treba biti ravnopravan i predstavljen kroz legitimne predstavnike. Ako neko želi da imamo još jaču krizu od one koju imamo posljednje četiri godine u funkcionisanju značajnog dijela vlasti u BiH, volio bih znati šta smo time dali - rekao je Čović.

On je istakao da su i iz Brisela upućene poruke u tom smislu, a najvažniji je apel sa sastanaka u organizaciji predsjednika Evropskog savjeta Šarla Mišela da se nađe zajednički stav oko izmjena Izbornog zakona.

Čović je naglasio da su još značajniji zaključci Evropskog savjeta iz prošle sedmice kada je u pitanju dogovaranje o kandidatskom statusu, kada je jasno stavljeno na znanje da će se o kandidatskom statusu BiH raspravljati nakon izbora, da se vidi u kojoj će mjeri biti zloupotreba ovih instrumenata koji nisu otklonjeni u Izbornom zakonu.

- Mislim da ima dovoljno mehanizama na stolu koji bi trebali mudrim političarima iz Sarajeva biti dovoljan motiv da više ne ulaze u trku kako su naumili i kako neki protagonisti viđenja građanske i unitarne BiH vide da to mogu uraditi bez hrvatskog naroda - poručio je Čović.

On je naveo da je ipak nemoguće spriječiti da Hrvatima drugi izaberu predstavnike ako brojniji narod naumi tako nešto uraditi.

- Ako neko na svoje liste namjerava staviti Hrvate, a predstavlja Bošnjake, tome u nekim kantonima ne možete parirati - dodao je Čović.

On je naveo da će početkom iduće sedmice komesar za proširenje Oliver Varhelji zakazati još jedan sastanak u Briselu na koji su pozvane sve parlamentarne stranke iz BiH i na kome bi trebalo odgovoriti na pitanja implementacije izbornih rezultata, kandidatskog statusa, političke atmosfere i druga.

Čović je rekao da će prošireno Predsjedništvo HDZ BiH do sutra predložiti kandidate za sve izborne liste, navodeći da će voditi računa o zastupljenosti po područjima, o zastupljenosti muškaraca i žena i mladih i uspješnih lica.

- Mi smo za sve naše liste išli sa koalicionim partnerima da bi se zaštitili takvog uticaja. Јasno želimo pokazati kolika je to zloupotreba da svaki kanton predlaže po jednog delegata, iako u nekim i nema nekih konstitutivnih naroda - rekao je Čović.

On nije mogao potvrditi da li će biti kandidat za hrvatskog člana Predsjedništva BiH, navodeći da je u igri pet imena.

- Јa mislim da će među Hrvatima odziv biti na nivou koji smo imali prošli put i da će rezultat biti bolji nego prošli put. Izazova je previše i na njih se mora odgovoriti visokim izlaskom - poručio je Čović.