latinica  ћирилица
28/06/2022 |  15:27 ⇒ 15:30 | Autor: SRNA

Milunović: Kosovski boj odredio naše nacionalno biće i pojam slobode

U hramu Svete Petke u Kozarskoj Dubici povodom Vidovdana - krsne slave Vojske Republike Srpske, služena je sveta liturgija i parastos palim borcima Odbrambeno-otadžbinskog rata.
U Hramu Svete Petke u Kozarskoj Dubici služena sveta liturgija i parastos palim borcima Odbrambeno-otadžbinskog rata - Foto: SRNA
U Hramu Svete Petke u Kozarskoj Dubici služena sveta liturgija i parastos palim borcima Odbrambeno-otadžbinskog rataFoto: SRNA

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Duško Milunović izjavio je da je danas veliki dan za sve Srbe, od Kosovskog boja do danas.

- Okupili smo se danas ovdje na svečani i sveti dan. Kosovski boj je odredio naše nacionalno biće, našu svijest. U nas je ugradio pojam slobode, časti i viteštva i od tada Srbi su željeli da se rađaju Obilići i Lazari. I to je bilo kroz našu istoriju, što se pokazalo kroz sve srpske bune i ustanke, balkanske i svjetske ratove, pa na kraju i Odbrambeno-otadžbinski rat - rekao je Milunović novinarima.

Predsjednik Opštinske boračke organizacije Kozarska Dubica Dragoljub Ćibić izjavio je da ova organizacija svake godine učestvuje u aktivnostima obilježavanja Vidovdana u Kozarskoj Dubici i Knežici, te se poklanja svoj stradaloj braći iz ratnih jedinica sa područja opštine.

- Ova godina jubileja je za nas borce posebna, krsna slava vojske, 30 godina od osnivanja Republike Srpske, stvaranje Vojske Republike Srpske 12. maja, MUP je stvoren 4. aprila i ponosni smo na sve to - naglasio je Ćibić.

Paroh dubički Slobodan Malinović rekao je da su samo u Dubici zapisana imena 223 borca, a na drugim spomenicima širom Srpske su imena još nekoliko desetina hiljada junaka koji su položili svoje živote na braniku otadžbine.

- Danas slavimo sve one koji postradaše od kosovskog Vidovdana pa do danas, milione njih i njihova imena su zapisana u knjizi vječnog života, a mi treba da budemo dostojni svojih slavnih predaka koju su položili svoje živote - rekao je sveštenik Malinović.

Cvijeće ispred ploča sa imenima palih boraca danas su položili delegacija Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite, delegacija opštine Kozarska Dubica na čelu sa načelnikom Radenkom Reljićem, Opštinska boračka organizacija, predstavnici Ravnogorskog pokreta, pripadnici Policijske stanice te mladi SNSD-a Kozarska Dubica.

Povodom Vidovdana danas je služena Sveta liturgija u Hramu Pokrova Presvete Bogorodice i parastos na spomen-obilježju u Knežici.