latinica  ћирилица
28/06/2022 |  16:57 ⇒ 17:08 | Autor: SRNA

"Vidovdan - zavjetni dan kod Srba"

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas da je Vidovdan zavjetni dan kod Srba, te da srpski narod nikada nije prezao pred velikim silama.
Milorad Dodik - Foto: SRNA
Milorad DodikFoto: SRNA

- Vidovdan je u kanonima Srpske pravoslavne crkve posvećen stradanju kneza Lazara i velikomučenika na Kosovu. To je nešto što je obilježilo ne samo ovaj dan, nego i istoriju srpskog naroda - rekao je Dodik i dodao da je baštiniti i pamtiti - temelj budućnosti.

On je naglasio da samo ljudi koji znaju odakle su došli i koji znaju na koji način se bore sa sadašnjošću, mogu da znaju šta ih čeka u budućnosti.

Dodik je rekao da je danas vidljiva borba protiv identiteta, te da je globalizam učinio sve da male identitete potčini i učini podaničkim.

On je naglasio da srpski narod nikada nije prezao pred velikim silama, podsjećajući da nije ustuknuo ni pred Otomanskom imperijom, ali ni prošlog vijeka kada je stao pred austrougarsku silu, te 1941. godine kada je stao pred Hitlera.

- Da bi se na kraju prošlog vijeka i NATO savez sručio na Srbe, dva puta ih bombardujući ovdje u Republici Srpskoj i Srbiji. NATO koji je ovdje posijao osiromašeni uranijum, koji prijeti generacijama koje nisu ni rođene - rekao je Dodik.

Prema njegovim riječima, sve to govori o tome da se to smišljeno radilo kako bi se Srbima izmaklo da nastave sa borbom za svoj identitet.

- Sada su smislili neku priču o nekom malignom ruskom uticaju u uslovima kada Velika Britanija, SAD, Njemačka i Brisel enormno utiču i na donošenje makro odluka u lokalnim zajednicama - rekao je Dodik novinarima u Višegradu.

Dodik je naveo da su oni arogantni, pogotovo Amerikanci.

- Oni misle da je njima dato da ruše istoriju, identitete, da prekrajaju i da modeliraju - zaključio je Dodik i poručio da, iako je cilj jasan, prijateljske i sve druge veze srpskog naroda sa ruskim narodom ne može dovesti u pitanje.