latinica  ћирилица
28/06/2022 |  18:12 ⇒ 18:55 | Autor: RTRS

Dodjela Vidovdanskih odlikovanja u Beogradu; Prisustvuju najviši zvaničnici Srpske

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović i predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković na poziv predsjednika Srbije Aleksandra Vučića prisustvuju u Beogradu ceremoniji dodjele vidovdanskih odlikovanja i svečanom prijemu povodom Vidovdana i stupanja na dužnost predsjednika Republike u drugom mandatu.
Obilježavanje Vidovdana (foto: TANJUG / STRAHINJA ACIMOVIC) -
Obilježavanje Vidovdana (foto: TANJUG / STRAHINJA ACIMOVIC)

Prisustni su i premijerka Srbije Ana Brnabić, ministri, zvaničnici Srbije, te predstavnici vjerskih zajednica i mnoge ličnosti iz javnog i kulturnog i političkog života.

Vučić je 31. maja u Narodnoj skupštini položio zakletvu za drugi predsjednički mandat, nakon što je 3. aprila pobijedio na redovnim izborima sa 58,59 odsto glasova od ukupno izašlih u prvom krugu.

Vidovdanska odlikovanja dodjeljuju se zaslužnim pojedincima i institucijama iz zemlje i inostranstva koji su svojim zalaganjem dali veliki doprinos u sferama u kojima rade i djeluju.

Između ostalih, dobitnici vidovdanskih odlikovanja su holivudski glumac Rejf Fajns, čuveni tenor Andrea Bočeli, fado pjevačica Mariza, glumac Miloš Biković, selektori fudbalske i košarkaške reprezentacije Dragan Stojković Piksi i Svetislav Pešić, akademik Vasilije Krestić, reditelj Egon Savin, dječije pozorište u Subotici, gimnazija u Čačku, japanski premijer Šinzo Abe, ali i trojica srpskih vatrogasaca koji su spasili dijete iz šahta punog vode.