latinica  ћирилица
28/06/2022 |  18:48 ⇒ 19:51 | Autor: Agencije

Vučić: Niko ne može da sruši srpsko narodno jedinstvo; Na prijemu najviši zvaničnici Srpske (FOTO/VIDEO)

U Palati "Srbija" održana je svečanost povodom dodjele Vidovdanskih odlikovanja i stupanja na dužnost predsjednika Aleksandra Vučića u drugom mandatu.
Obilježavanje Vidovdana (foto: TANJUG / STRAHINJA ACIMOVIC) -
Obilježavanje Vidovdana (foto: TANJUG / STRAHINJA ACIMOVIC)

Svečanosti su prisustvovali i najviši zvaničnici Srpske: predsjednica Željka Cvijanović, srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik i premijer Srpske Radovan Višković.

Vučić je poručio je Srbima u Republici Srpskoj, Crnoj Gori, Sjevernoj Makedoniji, Hrvatskoj i svuda u svijetu gdje žive da niko ne može da sruši srpsko narodno jedinstvo, te da Srbija želi da sačuva svoju samostalnost i nezavisnost.

- Živimo i u državama širom sveta, ali imamo isti jezik, kulturu, imamo Vidovdan koji nas uvek okuplja - rekao je Vučić.

On je dodao da Srbi moraju da gledaju i druge narode koji žive sa njima i da sa njima imaju najbliže odnose - od Mađara, do Bošnjaka, Slovaka, Hrvata i drugih, jer ih "sve iste muke muče".

- Zato danas, na dan kada se sve vidi, hoću da im kažem da ćemo zajedno da prebrodimo sve teškoće i da ćemo da podižemo Srbiju koja će biti uspješna zemlja, koja će da čuva samosvojnost i tradicionalna prijateljstva, i biti na evropskom putu, ali koja nikad neće dozvoliti da neko ugrozi njenu nezavisnost i pravo da bude svoja na svome - istakao je Vučić.

Foto: TANJUG/TARA RADOVANOVIC

On je naveo da se danas na Vidovdan vidi da Srbija korača brzo naprijed, brže nego ikad u svojoj istoriji i da je nije lako zaustaviti na tom putu, dodajući da se postavlja pitanje da li izabrati put velike kuraži ili mudrosti.

- Biraću put mudrosti, umjesto puta velike kuraži, jer želim da nas ima više, da imamo bolju ekonomiju, da napredujemo brzo. Ali i kada se javno odričem velike kuraži, ipak je neće biti manje nego što su nas preci zadužili. Neka živi jedinstvo srpskog naroda - poručio je Vučić.

Govoreći o značaju Vidovdana, Vučić je naglasio da Srbi vijekovima svakog 28. juna odgovaraju na ista pitanja - da li slave pobjedu ili poraz, junaštvo ili uzaludnu žrtvu, te da se odgovori na ta pitanja mijenjaju od generacije do generacije, a zaboravlja se da istorija može da bude samo jedna.

On je istakao koliko taj datum znači za opstanak države i nacije.

Foto: FOTO TANJUG/MILOS MILIVOJEVIC/ bg

- To je najvažniji znak na našem nacionalnom nebu ispod kojeg se okupljamo i tražimo razlog da postojimo. On je putokaz i zvezda koju pratimo. Bez njega uz istoriju kakva je bila naša odavno bismo se rasuli - rekao je Vučić.

On je naveo da su srpski preci na Kosovu polju branili civilizaciju i kulturu i istinske evorpske i srpske vrijednosti, a ne "zemaljsko zamalena carstvo", te da je u tome i ta moralna vertikala.

- Na Vidovdan Srbi ne pevaju, nego se sa skrušenim pijetetom sjećaju - poručio je Vučić.

On je dobitnicima vidovdanskih odlikovanja zahvalio za ljubav prema Srbiji i za sve što su učinili za Srbiju, čije su građane usrećili.

Foto: TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC

- Samim tim vi ste postali deo našeg nacionalnog neba. Vidovdan mora da bude simbol koji nas tera da stvaramo nove simbole, zvezde, mitove, novi život, nove inspiracije, da u Vidovdanu tražimo našu budućnost -  poručio je Vučić.

Govoreći o svom drugom predsjedničkom mandatu, Vučić je istakao da ne postoji veća čast nego dva puta zaredom dobiti tako veliku podršku naroda, ali ni veća obaveza i odgovornost, posebno u teškim vremenima.

- Danas na Vidovdan razmišljam - da li nam je najvažnija hrabrost da čuvamo sve naše ili za nijansu mudrost da gradimo budućnost, ili nam je potrebno i jednog i drugog, taman da sačuvamo samostalnost i nezavisnost u odlučivanju i da budemo svoj na svome i opstanemo - rekao je Vučić.

Foto: TANJUG / STRAHINJA ACIMOVIC

On je naveo da je lako reći da se treba držati samo hrabrosti, ali da se plate i penzije dijele zahvaljujući mudrosti i pameti i pogledu u budućnost zemlje, privlačenju investicija, jer bez toga ne bi bilo ni snažnije vojske, ni snažnije Srbije.

- Moramo da idemo u Evropu i gledamo u Evropu da bismo imali sve što imamo i budućnost za našu decu, ali istovremeno moramo da imamo i hrabrost da im kažemo da hoćemo da sačuvamo svoju samostalnost, da imamo svoje mišljenje koje ne mora uvek da im se svidi. Valjda je i to Evropa, različito mišljenje i pogled na svet - rekao je Vučić.

Vidovdanska odlikovanja dodjeljuju se zaslužnim pojedincima i institucijama iz zemlje i inostranstva koji su svojim zalaganjem dali veliki doprinos u sferama u kojima rade i djeluju.

Foto: TANJUG/STRAHINJA ACIMOVIC

Između ostalih, dobitnici vidovdanskih odlikovanja su holivudski glumac Rejf Fajns, čuveni tenor Andrea Bočeli, fado pjevačica Mariza, glumac Miloš Biković, selektori fudbalske i košarkaške reprezentacije Dragan Stojković Piksi i Svetislav Pešić, akademik Vasilije Krestić, reditelj Egon Savin, dječije pozorište u Subotici, gimnazija u Čačku, japanski premijer Šinzo Abe, ali i trojica srpskih vatrogasaca koji su spasili dijete iz šahta punog vode.