latinica  ћирилица
28/06/2022 |  19:16 ⇒ 20:24 | Autor: RTRS

Toplotni talas zahvatio BiH; Apel poslodavcima za preraspodjelu radnog vremena (VIDEO)

Talas jakih vrućina zahvatio je i naše prostore. Najtopiliji grad danas je bio Mostar gdje je izmjeren 41 stepen. Zbog ekstremno visokih temperatura, na snazi je narandžasto upozorenje. Sindikat radnika građevinarstva ponovo je uputio apel poslodavcima da radnicima preraspodjele radno vrijeme.
Građevinarstvo, radnici - Foto: RTRS
Građevinarstvo, radniciFoto: RTRS

Iako je temperatura danas u Banjaluci dostigla 36. podjeljak, u centru grada, gdje se trenutno izvode radovi, bila je mnogo viša. Građevinci, komunalci i ostali radnici koji rade na otvorenom, svakodnevno su izloženi riziku od toplotnog udara, sunačanice i opekotina. Međutim, ni sve ovo, kako se čini, poslodavcima nije razlog za preraspodjelu radnog vremena.

- Nažalost, Zakonom o radu, niti bilo kojim drugim zakonom nije uređena ta oblast. Tako da smatramo da apeli ne donose nikakve rezultate. Evo, vidimo da ljudi rade, a temperatura je već jako visoka - istakla je Dragana Vrabičić, predsjednica Sindikata radnika građevinarstva i stambeno-komunalnih djelatnosti Republike Srpske.

Apel na poslodavce da preraspodjelom radnog vremena zaštite radnike koji ljeti rade na otvorenom upućuju i iz Inspektorata Republike Srpske. Takođe ističu da pitanje rada na otvorenom nije zakonski precizno definisano.

 A zdravlje radnika koji rade na otvorenom, i te kako bi moglo biti ugroženo jer nas i narednih dana očekuju visoke temperature. Spas nam neće donijeti ni noćni sati, jer već nekoliko dana imamo i tropske noći.

Goran Trbić, dekan Prirodno-matematičkog fakulteta u Banjaluci ističe da će do kraja ove sedmice temperature biti jako visoke.

- Već su krenule i tropske noći, a to znači da temperature ne padaju noću ispod 20 stepeni - dodaje Trbić.

Iz Hidrometeorološkog zavoda Republike Srpske upozoravaju da će u Banjaluci ovo biti najtopliji jun od kada se vrše sistematska mjerenja.

- Trenutno je blizu da se obori rekord. Јoš ova dva, tri dana imamo mjerenja sa veoma visokim temperaturama. Cijeli jun je dosta topao, znatno topliji od prosjeka, kao jul - kaže meteorolog Milica Đorđević.

Talasi tropskih vrućina direktna su posljedica klimatskih promjena – upozoravaju klimatolozi. Posljednjih šest godina na našem području, najtoplije su u istoriji, a taj trend će biti nastavljen.

- Tek nas čekaju još dva ili tri talasa tokom jula i avgusta. To je ono što klimatski modeli ukazuju i klimatski scenarij za ovaj region Јužne Evrope, gdje se nalazi Republika Srpska - kaže Trbić.

Prognoze pokazuju da će ovo ljeto biti veoma toplo, uz malu količinu padavina. Upravo zato i apeli ljekara da se unose veće količine tečnosti, rashlade prostorije u kojima se boravi, ali i izbjegava boravak na otvorenom u najtoplijem dijelu dana. Međutim, da li će ove preporuke moći svi da ispoštuju?