latinica  ћирилица
28/06/2022 |  19:17 ⇒ 20:11 | Autor: RTRS

Žetva u Srpskoj počela, a još nema dogovora o otkupnoj cijeni (VIDEO)

Žetva je počela, a otkupna cijena pšenice još nije utvrđena. Dogovora nema ni nakon drugog sastanka Udruženja semberskih poljoprivrednika, predstavnika Agrarnog fonda i Gradske uprave Bijeljina sa mlinoprerađivačima i otkupljivačima. Ratari traže hitan sastanak sa predsjednikom Vlade, ministrom poljoprivrede i ministrom spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara.
Žetva pšenice - Foto: RTRS
Žetva pšeniceFoto: RTRS

Prvi otkosi hljebnog žita pali su u Semberiji prije četiri dana, požnjeveno je već 40 odsto površina, 30 odsto je predato otkupljivačima, a otkupna cijena još je nepoznata. Ogorčeni ratari ukrstili su koplja sa mlinarima. Cijena niža od 70 pfeniga za njih je ponižavajuća i vodi ih u minus, a za nekoliko mjeseci moraju da zasnuju novi ciklus proizvodnje.

Budući da su poljoprivrednici sve dalje od dogovora sa mlinarima, koji nakon sastanka nisu željeli pred kamere, zatražiće hitan sastanak sa resornim ministrima i premijerom Srpske.

Dok se ne fomira tržišna cijena u skladu sa okruženjem, mlinari za sada ratarima nude skladištenje pšenice.

Resorno ministarstvo očekuje od otkupljivača korektan odnos prema proizvođačima o pitanju otkupne cijene koja se definiše na osnovu informacija sa berze i otkupne cijene u zemljama u okruženja. Pratiće žetvu i otkup i po potrebi reagovati u cilju zaštite poljoprivrednika.

Vlada je ove godine povećala i već isplatila podsticaje za pšenicu od 400 maraka po hektaru, kao i druge mjere podrške- regresirani dizel, nabavku opreme i mehanizacije i osuguranje usjeva. U proteklih nekoliko mjeseci otkupljeno je 8.000 tona pšenice, a u narednih nekoliko sedmica biće otkupljene dodatne količine radi obezbjeđenja dovoljnih količina brašna za stanovništvo Srpske.