latinica  ћирилица
28/06/2022 |  19:48 | Autor: sputniknews.com

"Velt": Koalicija koju predvode Rusija i Kina postaje sve moćnija

Antizapadna koalicija koju predvode Rusija i Kina postaje sve moćnija, piše njemački list "Velt".
Sastanak zemalja BRIKS-a u Kini (Foto:  EPA-EFE/PAVEL GOLOVKIN) -
Sastanak zemalja BRIKS-a u Kini (Foto: EPA-EFE/PAVEL GOLOVKIN)

- U Njemačkoj mnogi smatraju da većina zemalja podržava Ukrajinu, ali to je daleko od istine - piše autor članka Stefan Ost. Kako je primijetio, antizapadni blok koji predstavlja BRIKS širi svoj politički i ekonomski uticaj.

Dok zapadno orijentisana G7 predstavlja populaciju koju čini 771 milion ljudi, više od tri milijarde ljudi živi u sedam zemalja koje se suprotstavljaju Sjedinjenim Američkim Državama i Evropi, ističe se u tekstu.

Autor smatra da će ekonomske veze BRIKS-a samo jačati.

- Rusija je postala glavni dobavljač đubriva za Brazil koji je drugi izvoznik mesa u svijetu. Na ruskim putevima raste broj kineskih automobila, a indijski lanci supermarketa otvoriće svoje filijale u ovoj zemlji - naglašava autor.

Istovremeno, ove države ujedinjuje i odbacivanje ideje superiornosti i zapadnih vrijdnosti, zaključuje autor teksta.

Prošle nedjelje završen je 14. samit BRIKS-a kojem je predsjedavala Kina. Samitu su prisustvovali predsjednik Rusije Vladimir Putin, indijski premijer Narendra Modi, predsjednik Brazila Žair Bolsonaro i predsjednik Јužne Afrike Siril Ramafosa. Samitu je predsjedavao kineski predsjednik Si Đinping.

Kineski ministar spoljnih poslova Vang Јi je sredinom maja rekao da kineska strana predlaže da se pokrene proces proširenja BRIKS-a.

Prema njegovim riječima, to će pomoći da se demonstrira otvorenost i inkluzivnost organizacije, odgovori na očekivanja zemalja u razvoju, poveća reprezentativnost i uticaj organizacije i pruži veći doprinos očuvanju mira i razvoja.