latinica  ћирилица
28/06/2022 |  21:04 | Autor: SRNA

Andrićgrad: Otvorena izložba "Meša Selimović: izbor dokumenata"

U okviru "Vidovdanskih svečnosti“ u Andrićgradu je večeras je otvorena izložba "Meša Selimović: izbor dokumenata", kao i izložba slika Miće Popovića i Vere Božičković Popović.
Andrićgrad: Otvorena izložba "Meša Selimović: izbor dokumenata" - Foto: SRNA
Andrićgrad: Otvorena izložba "Meša Selimović: izbor dokumenata"Foto: SRNA

Rukovodilac Odjeljenja za istoriju Andrićevog instituta Miroslav Perišić, koji je i zvanično otvorio izložbu "Meša Selimović: izbor dokumenata", rekao je da se na panoima nalaze dokumenati iz Selimovićevog života.

On je zahvalio ljudima koji su, kako je istakao, uradili veliki posao dok su prikupili sva dokumenta.

- Nadam se da ćemo i ubuduće imati priliku da priređujemo ovakve izložbe. Odjeljenje za istoriju Andrićevog instituta je objavilo i istorijske sveske posvećene otkrivanju spomenika Meše Selimovića - istakao je Perišić.

Autori izložbe su Јelica Reljić, Aleksandar Marković i Nikola Adžić.

U Galeriji "Petar Lubarda" u Andrićevom institutu večeras je otvorena i izložba slika Miće Popovića i Vere Božičković Popović iz zbirke Centra za kulturu "Vuk Karadžić" iz Loznice.

Izložbu je svečano otvorio akademik Matija Bećković, koji je u obraćanju rekao da se na Vidovdan dešavaju samo čuda.

- Otkrili smo spomenik Meši Selimoviću i otvorili izložbu Mići Popoviću. Oni su bili prijatelji, i moji i jedan s drugim, a ja sam imao čast da 1989. godine otvorim i izložbu Miće Popovića u Loznici. Iste slike koje su i danas u Andrićgradu - istakao je Bećković.

Izložbi su prisustvovali i Snežana Nešković Simić, Marina Cvetanović i Emir Kusturica.

Marina Cvetanović, koja je kustos u stalnoj postavci Popovićevih slika, rekla je da se Popović vraćao svom zavičaju i na najbolji način svom gradu poklonio legat.

- On je ovim legatom napravio svoju retrospektivu koja više nigdje i ne postoji. Njegovih djela ima svugdje po svijetu, ali njegova djela su od najranijih faza smještena u našem gradu - rekla je ona.

U okviru "Vidovdanskih svečanosti" danas je u Andrićgradu, na Trgu Nikole Tesle, otkriven spomenik Meši Selimoviću, a održan je i okrugli sto "Evropa i Rusija".