latinica  ћирилица
29/06/2022 |  09:57 ⇒ 12:15 | Autor: SRNA

Sladojević: Agrarni budžet iz godine u godinu veći, ove godine 75 miliona KM

Direktor Agencije za agrarna plaćanja Republike Srpske Predrag Sladojević izjavio je da je agrarni budžet Republike Srpske iz godine u godinu veći i za ovu godinu iznosi 75 miliona KM, te da Vlada radi sve da adekvatno odgovori na krizne izazove koji su posljedica sukoba u Ukrajini.
Predrag Sladojević - Foto: RTRS
Predrag SladojevićFoto: RTRS

- Sve što se posljednih mjeseci dešava oko Ukrajine, a čemu je prethodila i kriza zbog pandemije virusa korona, poremetilo je i iz šina izbacilo tržište energenata, ali i sektor agrara - rekao je Sladojević.

Prema njegovim riječima, cijene svih ulaznih troškova su znatno veće u odnosu na prethodnu godinu, pa je samim tim došlo do poskupljenja hrane, kako za stočarsku, tako i za ljudsku ishranu.

Sladojević je za Glas Srpske rekao da je Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, uz podršku Vlade, u prethodne tri godine izdvojilo značajna sredstva iz Kompenzacionog fonda za razvoj poljoprivrede i sela s ciljem prevazilaženja kriznih perioda u vezi sa pandemijom i ukrajinskom krizom.

On je istakao da je tokom 2020. godine izdvojeno dodatnih 10 miliona KM za kapitalne investicije, interventni otkup povrća, tovnih svinja i junadi.

Sladojević je naveo da je naredne godine izdvojeno dodatnih 13,2 miliona KM i to šest miliona KM za kapitalne investicije i 7,2 miliona KM za podršku stočarima, voćarima, pčelarima i mljekarima.

- Ove godine iz Kompenzacionog fonda izdvojeno je dodatnih 31,43 miliona KM i to 10 miliona KM za podršku povrtarima, voćarima, proizvođačima merkatilne pšenice i kukuruza. Dio ovog novca usmjeren je i kao podrška uzgajivačima svinja, te za kupovinu kvalitetno priplodnih junica - rekao je Sladojević.

On je naveo da je značajan dio sredstava u iznosu od 7,43 miliona KM namjenjen mljekarima kojima će u ovoj godini biti isplaćeno 15 umjesto dosadašnjih 12 premija.

Sladojević je rekao da su sve obaveze isplaćene korisnicima podsticajnih sredstava i da nema dugovanja poljoprivrednim proizvođačima, zaključujući da je iz redovnog budžeta do sada isplaćeno 24 miliona KM, odnosno 32 odsto planiranog budžeta, a iz Kompenzacionog fonda 17,6 miliona KM ili 55 odsto dodatno izdvojenih sredstava.