latinica  ћирилица
29/06/2022 |  10:22 ⇒ 12:36 | Autor: RTRS

Golić u Stokholmu; Strategijom o zaštiti životne sredine obuhvaćeno sedam tematskih oblast (AUDIO)

Izrada Strategije zaštite životne sredine BiH na osnovu usaglašenog mehanizma koordinacije bila je jedna od tema sastanaka u Stokholmu u Švedskoj, potvrdila je za RTRS ministarka za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić.


Srebrenka Golić u Stokholmu -
Srebrenka Golić u Stokholmu

Golićeva je podsjetila da je ovaj dokument zbir tri strategije Republike Srpske, Federacije BiH i Brčko Distrikta, a čiji je nosilac izrade Stokholmski institut.

- Imali smo sastanak Upravnog odbora "BiH ESAP 2030 +", i završni sastanci kada su u pitanju i otvorena pitanja za izradu strategije za zaštitu životne sredine za Republiku Srpsku, FBiH i Brčko distrikt, je jedna sveobuhvatna strategija, koja će biti sastavni dio ove tri strategije na nivou BiH koje traže evropske institucije - rekla je Golićeva.

Navodi da će dokument definisati konkretne strateške ciljeve i konkretne mjere za postizanje tih ciljeva u svakom od strateških dokumenata, s obzirom da je stepen zaštite životne sredine isključiva nadležnost entiteta.

- Utvrđivanjem najvažnijih prioritetnih aktivnosti Strategije za BiH moguće je usmjeravanje domaćih i međunarodnih  investicija u konkretne mjere za poboljšanje stanja životne sredine u Srpskoj, FBiH i Brčko distriktu - navela je ona.

Istakla je da će se ovim dokumentom definisati politike za relizaciju aktivnosti u periodu od 10 godina sa ciljem zaštite životne sredine, poboljšanja devastiranog prostora, ublažavanje i smanjenje negativnog uticaja klimatskih promjena, jačanja otpornosti na klimatske promjene, veću usaglašenost domaćih propisa sa propisima EU i međunarodnih sporazuma.

Projekat traje do kraja 2022. godine i sve finansira Kraljevina Švedska od svojih poreskih obveznika putem njihovog državnog instituta za zaštitu državne sredine.