latinica  ћирилица
29/06/2022 |  10:44 ⇒ 19:33 | Autor: RTRS

UKC Srpske: Počela izgradnja objekta za liječenje malignih bolesti (FOTO/VIDEO)

U Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske u Banjaluci danas je počela izgradnja objekta za pružanje zdravstvene zaštite oboljelim od malignih bolesti, koji će raspolagati sa 370 kreveta.
UKC - Foto: RTRS
UKCFoto: RTRS

Početku izgradnje prisustvovali su predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović, premijer Srpske Radovan Višković, ministar zdravlja i socijalne zaštite Alen Šeranić, direktor UKC Vlado Đajić i radnici ove zdravstvene ustanove.

Izgradnja objekta jedan je od strateških projekata za Republiku Srpsku - rekla je Cvijanović.

      View this post on Instagram

A post shared by Željka Cvijanović (@zeljka.cvijanovic)

Premijer Republike Srpske izjavio je da je Vlada Srpske donijela odluku o izgradnji objekta za pružanje zdravstvene zaštite oboljelima od malignih bolesti u Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske, za šta će biti izdvojeno više od 55 miliona KM. 

Šeranić je istakao da je izuzetno značajno što će biti izgrađen objekat za pružanje zdravstvene zaštite oboljelima od malignih bolesti, te da je neophodno posvetiti se prevenciji oboljenja u Srpskoj.

- Dvije su ključne stvari koje u zdravstvenom sistemu Srpske trenutno radimo. To su izgradnja ovog objekta, a uskoro će biti otvoren objekat Klinike za kardiovaskularna oboljenja Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske - rekao je Šeranić i napomenuo da je u Republici Srpskoj povećan broj malignih oboljenja.

Đajić je ocijenio je da je izgradnja navedenog objekta jedan od najznačajnijih i najhumanijih projekata čiju realizaciju podržava rukovodstvo Republike Srpske.

- Projekat je urađen u skladu sa najsavremenijim standardima, a u objektu će biti primjenjivana savremena dijagnostička i terapijska procedura - dodao je on.

Rok izgradnje objekta je mart 2025. godine.

Objekat će raspolagati sa 370 kreveta za duži smještaj i to - Onkologija 190 ležajeva, Hematologija i Palijativa po 90 ležajeva za smještaj onih pacijenata koji su u terminalnoj fazi bolesti.

U objektu je predviđeno i 50 kreveta za dnevni smještaj pacijenata.