latinica  ћирилица
29/06/2022 |  11:26 ⇒ 11:26 | Autor: SRNA

Stevandić: Budućnost da obilježi stalna komunikacije Srpske i Srbije

Šef Srpskog kluba u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Nenad Stevandić rekao je da budućnost treba da obilježi stalna komunikacija Republike Srpske i Srbije, bez ikakvih skrivenih komunikacija sa bilo kojim stranim faktorima ili skrivenih ambicija bilo koga.
Nenad Stevandić - Foto: RTRS
Nenad StevandićFoto: RTRS

- Srbija je na najvećem brdu i ona najviše vidi, a mi u Republici Srpskoj, to što Srbija više vidi, moramo da iskoristimo i da nam to bude orijentir kako da se sačuvamo - rekao je Stevandić za beogradsku televiziju "Hepi".

Stevandić, koji je i predsjednik Ujedinjene Srpske, naglasio je potrebu jedinstva u Republici Srpskoj po pitanju odluka parlamenta Srpske, kao i iskrenog odnosa prema Srbiji.

On je rekao da je danas sigurno teže vrijeme nego poslije Dejtonskog sporazuma i da su zamke mnogo veće i skrivenije i mnogo je više upliva stranog faktora nego ranije.

- Mi ne smijemo da padnemo u žar ko je i za šta kriv, nego ko je pametan i ko može dovoljno da preuzme odgovornost za budućnost - rekao je Stevandić.

On je napomenuo da su danas odnosi Srpske i Srbije najbolji u istoriji, kao i da niko toliko nije pomogao Srpskoj kao Srbija, koja je dala 93 miliona evra za opštine po Srpskoj.

- Nije to kao u vrijeme predsjednika Srbije Slobodana Miloševića, nije to kao u vrijeme kada nam je bila granica na Drini, isključeni telefoni, predsjednik Republike Srpske Radovan Karadžić nije znao kud će i šta će. Potpuno je drugačije vrijeme - ocijenio je Stevandić.

On je istakao da je danas u odnosima Banjaluke i Beograda važno da se shvati da su ključne odluke uvijek donošene u Beogradu, ali i da je pravljenje svađa i razdora među Srbima uvijek bilo ključno za gubitak državnog suvereniteta i teritorija, kako je i danas.

Stevandić je naglasio da je važno sačuvati unutrašnje jedinstvo kako se ne bi ponavljale loše istorijske utakmice i dodao da će opstanak Srba zavisiti od njihove volje i pameti.

Što se tiče odluke Ustavnog suda BiH da su praktično ukinute sve odluke Skupštine Republike Srpske, Stevandić je rekao da je borba Republike Srpske suštinski politička.

Stevandić je ocijenio da su Ustavni sud BiH i OHR nesporno antievropske, antidemokratske i antihrišćanske institucije, koje od BiH prave protektorat u korist jednog naroda, i to Bošnjaka.

On je dodao da OHR i Ustavni sud raspiruju ambicije bošnjačkim ekstremistima da mogu nasilno da naprave bošnjačku državu, koja će potpuno onemogućiti političku volju i svesti Hrvate i Srbe na nacionalnu manjinu.

- Na nama je samo jedna stvar – da li ćemo mi primjenjivati vlastite odluke ili odustati? Da li ćemo na onim odlukama koje je donijela Republika Srpska vezano za nepridržavanje odluka Ustavnog suda koje su van ustavnog okvira, da li ćemo na tome insistirati - kaže Stevandić.

On je podsjetio da je i pored odluke Ustavnog suda, Srpska uknjižila svoju imovinu kao vlasništvo Republike Srpske i njome suvereno raspolaže.

Stevandić ističe da svi u Srpskoj treba da kažu da su za pridržavanje odluka Skupštine, da je imovina Srpske njena, da su ustavni kapaciteti Srpske takvi kakvi jesu.

- Samo ako smo takvi i ako takvi imamo iskren odnos prema Srbiji, onda smo mi nepremostiva prepreka za sve koji su se odlučili da nas ponište - istakao je Stevandić.